Eski harfli çocuk dergilerinden Çocuk Dünyası dergisinin değerler aktarımı açısından incelenmesi
An examination of value transfer from Çocuk Dünyası magazine published in old letters
  1. Tez No: 620281
  2. Yazar: ELİF KORKUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TEMİZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Çocuk Edebiyatı, Eski Harfli Çocuk Dergileri, Çocuk Dünyası, Values Education, Children's Literature, Children's Magazines in the Old Letters, Çocuk Dünyası
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Değerler, bireylerin davranışlarına yön veren, milletleri ayakta tutan, toplumdaki huzur ve güven ortamını tesis eden önemli olgulardır. Her geçen gün daha önemli hâle gelen değerler aktarımı konusunda çocuk edebiyatı ürünlerine büyük bir görev düşmektedir. 1913 yılında yayın hayatına başlayan Çocuk Dünyası dergisi, çocuk edebiyatı konusunda içinde bulunduğu dönemde büyük bir boşluğu doldurmuş ve değerler aktarımında oldukça önemli bir rol üstlenmiştir. Bu çalışmada, 1913-1927 yılları arasında yayımlanan Çocuk Dünyası dergisinde değerler aktarımına ait unsurları tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman tarama kullanılmıştır. Öncelikle derginin eski harflerle basılmış 109 sayısında yer alan metinler yeni Türk harflerine çevrilmiş, ardından değerler aktarımı açısından incelenmiştir. Metinler, içeriklerinde yer alan değerlere göre gruplandırılmış ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Tespit edilen bulgular yorumlanmış, değerlerin hangi metinde ne şekilde yer aldığı belirtilmiştir. Metinlerde belirlenen değerler tekrar etme sıklıklarına göre sıralanarak tablo halinde sunulmuştur. Dergide yer alan olumsuz iletilere ait bulgular ve yorumlara da yer verilmiştir. Çalışmada, Çocuk Dünyası dergisinde okuyucuya aktarılan 40 değer tespit edilmiş, en sık tekrar eden değerlerin akıl ve feraset sahibi olmak, sevgi ve vatanseverlik olduğu görülmüştür. Son bölümde bulgulardan hareketle varılan sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Çalışmanın sonunda derginin ilk 50 sayısından yeni harflere aktarılan metinlere ve dergiden örnek sayfalara yer verilmiştir. Bu çalışma, Çocuk Dünyası'nın değerler aktarımındaki rolünün yanı sıra yayımlandığı dönemin siyasî, sosyal ve kültürel hayatı hakkında da bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Values are important facts that guide the behaviour of individuals, keep nations alive, and establish an atmosphere of peace and trust in society. Children's literature has a big role in the transfer of values, which is becoming a more important subjecteach day. Çocuk Dünyası magazine, which started its publication life in 1913, filled a big gap in children's literature and played an important role in the transfer of values. In this study, it is aimed to determine the elements of values transfer in the Journal of Çocuk Dünyası published between1913-1927. Document scanning, one of the qualitative research methods, was used in this study. Firstly, the texts in the 109 issue of the journal, which were written in old letters, were translated into new Turkish letters, and then these were examined in terms of value transfer. The texts were grouped according to the values in their contents and the findings were presented in tables. The findings were interpreted and it is stated that which values are in what way. The values determined in the texts were listed according to their frequency of repetition and then presented in a table. The findings and comments related to negative messages in the journal were also included. In this study, 40 values that were transferred to readers in the Çocuk Dünyası Magazine were determined and the most frequently repeated values were found to be intellect and wisdom, love and patriotism. In the last section, conclusions and recommendations based on the findings are presented. At the end of the study, the texts in the old letters transferred from the first 50 issues of the journal to the new letters and sample pages from the magazine were presented. This study provides information on the role of the Çocuk Dünyası Magazine about values transfer as well as the political, social and cultural life of the period in which it was published.