Turizm açısından kültürel değerlerin yeri ve önemi: Çin Halk Cumhuriyeti örneği
Place and importance of cultural values in tourism, for example Republic of China
  1. Tez No: 620293
  2. Yazar: RAYİLE ZAYİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Turizmi, Çin Halk Cumhuriyeti Turizmi, SWOT Analizi, TOWS Matrisi, Cultural Tourism, chinaTourism, SWOT Analysis, TOWS Matrix
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bugün, istihdama, dış ödemeler dengesine, milli gelire, ekonominin diğer sektörlerine, ülke gelirlerine katkısı veçarpan etkisi ile turizm dünyanın en dinamik sektörlerinin başında gelmektedir. Son yıllarda kültürel faktör insanların seyahat etmeleri için önemli bir neden olmuştur. Dünya Turizm Örgütü'ne göre, kültür turizmi en gelişmiş turizm türlerinden biri olarak gösterilirken ve hızlı bir gelişme bekleniyor. Bu bağlamda, alternatif bir turizm türü olan kültür turizmin gelişimi, ekonomik, sosyal ve kültürel faydalar sağladığı için önemlidir. Öte yandan Çin, son yıllarda yaşanan ekonomik gelişme ile dünyada önemli bir yer haline gelmiştir. Bu çalışma çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyetinin turizm sektörünün mevcut durumu ve kültür turizmin gelişminde yaptığı çalişmalar incelenmiştır.Diğer yandan, Çin Halk Cumhuriyeti' nin turizm potansiyeli ve kultur turizm çerçevesinde yapılan araştırma sonucunda ülke turizminin güçlü ve zayıf yönleri, tehdit ve imkanları saptanmaya çalışılarak SWOT analizi yapılmıştır. Ayrıca mevcut turizm faaliyetleri ve kültür turizm politikalardaki zayıf yönlerin giderilmesi, tehditlerin fırsata dönüştürülmesi önerileri TOWS matrisi yöntemi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, tourism that contribute to employment, the balance of foreign payme nts, GDP, other sectors of the economy, acountry‟sinco me and with multipli ereffect is one of the most dynamic sector in the World. According to the data of World Tourism Organization(UNWTO), cultural tourism is one of the most developing tourism typesand forth coming years it is expecting that cultural tourism will develop. In this sense as one of the important types of alternati ve tourism cultural tourism has great importance due to it'seconomic, social and cultural benefits. In recent years, China has emerged as amajor global economic player in the world and committed to carrying forward its experience to tourism sector. Thus they have opportunity to see and know different cultures in their original countries. Within the frame of this study, steps that China has taken in tourism market and cultural tourism have been examined. On the other side, as a result of the research made with in China tourism potential and cultural tourism, it has been tried to determine powerful and weak sides and threats and opportunities of thecountry's tourism and an analysis of SWOT has been performed. Moreover, the suggestions concerning overcoming the weak aspects of current tourism activities and applied policies and turning the threats into opport unities have been supported by the method of TOWS matrix.