Mâtürîdî'ye göre günahların affı
Forgivness of sins in Mâtürîdî
  1. Tez No: 620321
  2. Yazar: TUĞBA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mâtürîdî, günah, büyük günah, tövbe ve şefaat, Mâtürîdî, sin, big sin, forgiveness, repentance and intercession
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmamızda günahların affı konusu, Mâtürîdî'nin bakış açısıyla incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu araştırma, günah kavramı, kişiyi günaha sevk eden faktörler, iman ve küfür bakımından günahkârın durumu, günahların affı bağlamında tövbe ve şefaat gibi konuları içermektedir. Günah, Allah'ın kulundan yapmasını istemediği, işlendiğinde ise Yaradan ile olan duygusal bağın kopmasına sebep olan fiillerdir. İnsan, bazen içerden ve dışardan gelen etkenlere maruz kalarak günaha yönelebilmektedir. İşlemiş olduğu günah, küfür ya da şirk değilse kişi iman dairesindedir. Fakat günahkâr bir müminin yaşadığı süre içerisinde Yaradan ile olan bağını kuvvetlendirmek için günahlarından arınması gerekmektedir. Arınma yollarından biri olan tövbe kul için bir ihtiyaçtır. Tövbenin geçerli olması için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Günahın hemen ardından pişmanlık duyarak, samimi bir şekilde yapılan tövbenin kabul olması ümit edilir. Mâtürîdî kelâmında Allah'ın günahkâr bir kimseyi, kendisinde var olan iman ve yaptığı iyi ameller sayesinde ya da kendisinin razı olduğu kimselerin şefaatiyle bağışlaması da mümkündür. Şefaat haktır ve şefaat edecek olan yalnızca Allah'tır. Şefaatle müminin günahlarının bağışlanacağına inanılır.
Özet (Çeviri)
In our research, the subject of forgiveness of sins is examined and evaluated from the point of view of Mâturîdî. This research includes the concept of sin, the factors that lead to sin, the status of the sinner in terms of faith and blasphemy, the topics of repentance and intercession in the context of forgiveness of sins. According to this research, sin is the act which Allah does not want to do, when committed, it breaks the emotional bond with Allah. Sometimes, people can turn to sin by being exposed to internal and external factors. If the sin which is acting is not blasphemy or polytheism, that person is in the circle of faith. However, the person who sinned needs to be get rid of his sins in order to strengthen his bond with the Allah during his life. The repentance, one of the purification ways, is a need for the person. It needs to be certain requirements for repentance to be valid. It is hoped that repentance done sincerely, with regret immediately after sin, will be accepted. In Mâturîdî Kalam, it is also possible for Allah to forgive a sinful person through the faith and good deeds that exist in him, or through the intercession of those whom he consents to. Intercession is the truth, and it is only Allah who will intercede. It is believed that will be forgiven the sins of the person with intercession.