Romantik ilişki doyumuyla affetmeye ilişkin inançlar ve affetme arasındaki ilişki
The relationship between satisfaction in romantic relationship, beliefs related to forgiveness and forgiveness
- Tez No: 620322
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ilişki doyumu, affetme, affetmeye ilişkin inançlar, Relationship satisfaction/ satisfaction of the relationship, forgiveness, the belief of the forgiveness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada romantik ilişkilerde doyumu ile affetme ve affetmeye ilişkin inançlar arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep Üniversitesinde çeşitli fakültelerde lisans düzeyinde öğrenim gören ve en az 6 ay romantik ilişkiye sahip 313 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“İlişki İstikrarı Ölçeği'nin İlişki Doyumu alt boyutu”,“Affetmeye İlişkin İnançlar Ölçeği”,“Heartland Affetme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; ilişki doyumu ile ilişki durumu, kendini affetme ve affetmek ahlaklı davranışa teşviktir inancı ile düşük düzeyde ve olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Verilerin analizinde öğrencilerin ilişki doyumlarının yordayıcılarını belirlemek amacıyla Hiyerarşik Çoklu Regresyon analizi kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda önemli çıkan yordayıcılara göre anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek üzere tek yönlü varyans analizi ve t-testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; bireylerin ilişki doyumlarının sözlü-nişanlı olanların flört edenlere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Romantik ilişki yaşayan bireylerin“affetmek ahlaklı davranmaya teşviktir inancı”ile kendini affetme düzeyleri yükseldikçe ilişki doyum düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the relationship between forgiveness of the satisfaction in the relationships of the university students and the belief of forgiveness. The sample of this research comprises of 313 students who study in various faculties in Gaziantep University as undergraduates and are in a relationship for at least 6 months.“Sub-dimension of Relationship Stability Scale”,“Conceptualizations of Forgiveness Questionnaire”,“Heartland Forgiveness Scale”, and“Personal Information Scale”which was enhanced by the researcher were used as the data collection tool. According to the results of the correlation analysis; low level and positive significant relationship was found with relationship satisfaction, relationship status, self-forgiveness and forgiveness is an incentive to moral behavior. Hierarchical Multiple Regression analysis was used to specify the predictors of relationship satisfaction of the students for data analysis. As a consequence of the analysis, one-way analysis of variance and t-test were used to find the significant difference according to te predictors. As a result of the analysis, it is found that the relationship satisfaction of a person in case of the engagement is higher than the flirt. It has been determined that as the level of self- forgiveness of increases with the belief that forgiveness of individuals is in a romantic relationship is an incentive to behave morally, relationship satisfaction levels increase.