Aile hekimlerinin elektronik sağlık kayıt sistemi hakkındaki görüşleri ve elektronik sağlık kayıtlarının aile hekimlerinin tükenmişliği üzerindeki etkileri
The opinions of family physicians about the electronic health record system and the effects of electronic health records on the burnout of family physicians
- Tez No: 620353
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER EDİRNE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, ESK sistemleri, Tükenmişlik, Family Physicians, EHR systems, Burnout
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tükenmişlik, çalışılan mekanlarda kişilerin hissettiği zorlayıcı duygusal durumlara verilen isimdir veya başka bir tanımla duygusal tükenmenin meydana getirdiği duyarsızlaşma ve buna bağlı ortaya çıkan mesleki etkinliğin azalmasıdır. Tükenmişlik özellikle hekimler arasında sık karşılaşılan bir durum olmuştur. Çalışmalarda, hekimlerin yarıdan fazlasının en az bir kez tükenmişlik sendromu yaşadığı ve tükenmişliğin diğer iş kollarına nazaran hekimlerde daha fazla yaşandığı gösterilmiştir. Hekimler arasında da özellikle aile hekimlerinin tükenmişlikten daha fazla muzdarip olduğu saptanmıştır. Tükenmişlik sendromu birçok etkenle bağlantılı bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda tükenmişliğe; gelir miktarının azalması, hekimden beklenen aşırı beklentiye karşılık hastaya ayrılan zamanın darlığı, rekabet artışı, hekim performansına göre ödeme yapılması, hekimin yapması gereken yeni görevler, ekip çalışmasının yetersizliği, artan mesai süreleri, aşırı dökümantasyon, sağlık sektöründeki liderliğin hatalı dizlimi ve elektronik sağlık kayıtları (ESK) gibi birçok sebep saptanmıştır. Çalışmamızda Denizli ilindeki aile sağlık merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin Elektronik Sağlık Kayıt sistemleri hakkındaki düşünceleri, genel iş memnuniyetleri, tükenmişlik ve ESK sisteminin tükenmişiğe olan katkısını saptamayı amaçladık. Tükenmişliği belirlemek için Maslach tükenmişlik ölçeğinin duygusal tükenmişlik alt birimiyle korelasyon gösteren tek parçalı tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırma tanımlayıcı tipte kesitel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Denizli ilinde görev yapmakta olan aile hekimleri oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılacak verileri elde etmede literatür taraması sonucunda oluşturulan ve katılımcıların sosyodemografik özellikleri, genel iş memnuniyetleri ve ESK sistemi hakkındaki düşüncelerini içeren anket formu ve tek parçalı tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır.Veriler tek bir araştırmacı tarafından anket yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmamızda kullanılan tükenmişlik ölçeğinde 1. ve 2. maddeleri işartleyenler normal olarak değerlendirilirken 3., 4, ve 5. maddeleri seçenler tükenmiş olarak değerlendirildi. Hekim tükenmişlik prevalansı %28,4 olarak saptandı. Çalışmamızda ESK sisteminin hastalarla iletişimi arttırması, tıbbi kayıtlar üzerindeki erişime izin vermesi ve diğer hekimlerle iletişimi arttırmasının tükenmişliği azalttığı saptandı. Mesai saatleri dışına taşan ESK sistemi iş yükü ve laboratuvar, görüntüleme, reçeteleme gibi işlemlerde birden fazla sayfa yüküyle uğraşılmasının hekimlerde anlamlı olarak tükenmişliği arttırdığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Burnout is the name given to the challenging emotional situations that people feel in the working places, or in other words, the desensitization caused by emotional exhaustion and the decrease of the professional activity that arises accordingly. Burnout has been a frequent occurrence among physicians. Studies have shown that more than half of physicians experience burnout syndrome at least once, and burnout is more common in physicians than in other businesses. Among physicians, it was found that especially family physicians suffered more than burnout. Burnout syndrome has been linked to many factors. In the studies conducted, burnout; decrease in the amount of income, shortage of time allocated to the patient in response to the excessive expectation from the physician, increased competition, payment according to the physician performance, new tasks that the physician must perform, insufficient team work, the increasing working hours, the excessive documentation, the incorrect sequence of leadership in the health sector and electronic health records (EHR) many reasons have been identified. In our study, we aimed to determine the opinions of family physicians working in family health centers in Denizli province about Electronic Health Record systems, general job satisfaction, burnout and the contribution of EHR system to burnout. One-piece burnout scale, which correlates with the emotional burnout subunit of the Maslach burnout scale, was used to determine burnout. This research is a descriptive cross-sectional study. The population of the study consists of family physicians working in Denizli. In order to obtain the data to be used in the research, a questionnaire form and a one-piece burnout scale, which was formed as a result of the literature review and which included the opinions of the participants about their socio-demographic characteristics, general job satisfaction and EHR system, were used. The data were collected by a single researcher through a survey method. In the burnout scale used in our study, those who selected items 1 and 2 were considered normal, while those who selected items 3, 4, and 5 were considered exhausted. Physician burnout prevalence was found to be %28. In our study, it was found that increasing the communication with patients, allowing access on medical records and increasing communication with other physicians reduced the burnout. It was found that dealing with more than one page load in the processes such as the EHR system workload and laboratory, imaging, and prescribing that extended beyond working hours significantly increased burnout among physicians.