İdari işlem teorisi açısından 3194 sayılı İmar Kanunu özelinde imar yaptırımları
Zoning Law no. 3194 in terms of administrative operation theory zoning provisions
  1. Tez No: 620352
  2. Yazar: AHMET AKSAKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR HASOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reconstruction, Reconstruction Sanction, Administrative Process, Administrative Sanction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İdareler tarafından, faaliyet alanlarının genişliğine paralel olarak çok farklı alanlarda idari yaptırım uygulanmaktadır. İdari yapı içinde özellikle yerel idareler tarafından idari yaptırım uygulanan bu alanlardan biri de imar alanıdır. Sözcük anlamı itibariyle güzel hale getirmek anlamına gelen imar; genel düzenleyici kurallarıyla birlikte sağlıklı, düzenli ve estetik kentleşmeyi amaçlamaktadır. İşte bu amaçlar etrafında imar kurallarına aykırı şekilde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı nitelikte yapı yapanları çeşitli şekillerde cezalandırmak ve özellikle bu şekilde inşa edilmiş yapıları ortadan kaldırmak için uygulanan imar yaptırımları, başta 3194 sayılı İmar Kanunu olmak üzere çeşitli kanunlarda farklı şekil ve usullerde öngörülmüştür. Bu çalışmada, imar kurallarına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerinde yaptırım olarak düzenlenmiş ve tipik birer idari işlem olan imar yaptırımları; yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurları yönünden kapsamlı olarak incelenmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler; İmar, İmar Yaptırımı, İdari İşlem, İdari Yaptırım
Özet (Çeviri)
Administrative sanctions are applied in many different areas by the administrations in parallel with the width of their fields of activity. Within the administrative structure, one of these areas where administrative sanctions are applied, especially by local administrations, is the construction area. Reconstruction, which means making it beautiful in the meaning of the word; It aims at healthy, orderly and aesthetic urbanization with its general regulatory rules. Here, for these purposes, the construction sanctions imposed in order to punish those who are constructing in a way contrary to the zoning rules or to construct buildings that are against the license and its annexes in various ways and especially in order to eliminate the structures constructed in this way, are envisaged in different forms and procedures, especially in the Law No. 3194. In this study, reconstruction sanctions, which are a typical administrative process, are arranged as sanctions in the provisions of the Reconstruction Law numbered 3194 for the structures constructed against the zoning rules; It will be studied comprehensively in terms of authority, shape, reason, subject and purpose.