Hareket hastalığınde O-VEMP ve C-VEMP bulgularının değerlendirilmesi
The evaluation of the findings of ocular vestibular evoked myogenic potential (O-VEMP) and cervical vestibular evoked myogenic potential (C-VEMP) in motion sickness
- Tez No: 620370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ŞERİFE UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: C-VEMP, O-VEMP, hareket hastalığı, C-VEMP, O-VEMP, motion sickness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hareket Hastalığı (HH) içinde yer alan“araç tutması”ile uyumlu yakınmaları olan hastalardaki C-VEMP ve O-VEMP sonuçlarının normal popülasyondaki sonuçlarla karşılaştırılması ve elde edilen bulguların literatür bilgileri ışığında yorumlanması amaçlanmaktadır. Bu çalışmaya 18-55 yaş arası 30 HH ve 30 gönüllü katılmıştır. Tüm katılımcılara Kulak Burun Boğaz muayenesinden sonra immitansmetrik ölçüm, saf ses odyometri, C-VEMP ve O-VEMP testleri yapılmıştır. HH' na yatkınlığını belirlemek için Graybiel skalası kullanılmıştır. C-VEMP ve O-VEMP testlerinde P1, N1, P1-N1 latansları ile P1-N1 amplitüdleri ve asimetri oranları karşılaştırılmıştır. HH olan grubun C-VEMP testinde P1 latansı normal gruba göre uzamış olarak elde edilmiştir (p˂0.05). N1 latansı ile P1-N1 latansları ise normal sınırlardadır. P1-N1 amplitüdleri ve asimetri oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur (p˂0.05). O-VEMP testinde ise P1, N1, P1-N1 dalga latansları ile P1-N1 amplitüdleri ve asimetri oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p˃0.05). Elde edilen bulgulara göre HH olan grubun utrikul fonksiyonlarının normal, sakkül fonksiyonlarının ise patolojik olduğu düşünülmüştür. Bu bulguların diğer vestibüler testlerle desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the C-VEMP and O-VEMP results of the patients having compatible symptoms with“car sickness”located in the Motion Sickness (MS) with the results of the normal population and the findings are to be interpreted in the light of literature. 30 MS patients and 30 volunteers between 18-55 years of age have been participated to this study. Immitansmetric measurements, pure tone audiometry, C-VEMP and O- VEMP tests were conducted after the ear nose throat examination to all participants. Graybiel scale is used to determine the susceptibility to MS. P1, N1, P1-N1 latencies with P1-N1 amplitudes and the asymmetry ratios were compared in the C-VEMP and O-VEMP tests. The P1 latency was obtained as prolonged in MS group compared to the normal group (p˂0.05) at the C-VEMP test. N1 latencies and P1-N1 latencies are within normal limits. There are a statistically significant difference between P1-N1 amplitudes and asymmetry ratios, (P˂0.05). There is no statistically significant difference between the P1, N1, P1-N1 wave latencies and P1-N1 amplitudes and the asymmetry ratios in the O-VEMP test (p˃0.05). According to the findings of the MS group the utricule functions is thought to be normal, saccule functions were pathological. These findings must be supported by the other vestibular tests.