Genome and chromosome properties of bambara groundnut, Vigna subterranea
Bambara yerfıstığının genom ve kromozom özellikleri, Vigna subterranea
- Tez No: 620390
- Danışmanlar: ASSOC. DR. AHMET LATİF TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Ziraat, Genetics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bambara yer fıstığı, DAPI boyama, klonlam, sentromerik DNA, tandem tekrarlara doldurulacaktır, Bambara groundnut, centromeric DNA, cloning, DAPI staining, tandem repeatscaktır
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bambara yer fıstığı (Vigna subterranea, 2n = 2x = 22), çoğunlukla Afrika'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde yetiştirilen yerli baklagil bitkisidir. Yüksek miktarda protein içerdiğinden dolayı çok besleyici bir üründür. Bununla birlikte, bu baklagil bitkisi üzerindeki çalışmalar son derece sınırlıdır. Bu çalışma, ayrıntılı kromozom çalışmalarına temel teşkil etmek amacıyla bambara yer fıstığı sentromer DNA dizisi hakkında temel bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırma için Nijerya'dan tohumlar kullanıldı. Elde ettiğimiz sonuçlar bambara yer fıstığının, börülce (V. unguiculata)'de tespit edilen 455 bazçifti (bç) sentromerik DNA tekrarları ile yüksek DNA dizi benzerliğine sahip olduğunu göstermektedir. DNA sekans sonuçlarından, klonların boyutlarının börülce genomundaki 455 bç sentromerik DNA tekrarlarından daha az olduğunu göstermiştir. Ayrıca DNA dizi sonuçları içerisinde hiçbir alt motif veya tekrar tespit edilmemiştir. Metafaz kromozom hazırlanmasından, metasentrik ve submetasentrik kromozomlar daha az yapısal değişkenlik ile gözlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, DAPI boyaması ve sentromerik DNA klonlanmasıyla dizi analizi yapılarak somatik metafaz kromozomlarının hazırlanması için etkili bir yöntem geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Bambara groundnut (Vigna subterranea, 2n = 2x = 22) is an indigenous leguminous crop cultivated mostly in the arid and semi-arid regions of Africa. It is a very nutritious crop since it contains a high amount of protein. However, studies on this pulse crop are very limited. This study is aimed at providing fundamental knowledge on bambara groundnut centromere DNA sequence for further chromosome studies. In this regard, seeds of bambara groundnut were obtained from Nigeria for the research. The results indicate that bambara groundnut has a higher pairwise similar identity with that of 455 bp centromeric DNA repeats of cowpea. There was no internal motif/repetition from the DNA sequencing indicating that the sizes of the clones were lesser than the 455 bp centromeric DNA repeats in cowpea. From the metaphase chromosome preparation, metacentric and sub-metacentric chromosomes were observed with less structural variability. The sizes of the chromosomes were smaller making it relatively impossible to identify the homologous pairs. This study has successfully developed an efficient method for the preparation of somatic metaphase chromosomes using DAPI staining and sequence analysis by cloning of centromeric DNA.