Synthesis of silica nano particles from rice husk ash and their characterizations
Pirinç kabuğu külünden silika nano tanelerinin sentezi ve sentezlenen tanelerin karakterizasyonu
  1. Tez No: 620439
  2. Yazar: AÇELYA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE ŞEREF HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SiO2, pirinç kabuğu külü, fonksiyonelleştirilmiş nano silika, ilaç yükleme, kontrollü salım, sefdini, SiO2, rice husk ash, functionalized nano silica, drug loading, controlled release, cefdinir
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Son yıllarda nano taneler yüksek gözeneklilikleri, yüzey alanları, biyo uyumlulukları ve kimyasal koruyuculukları nedeni ile ilaç iletim sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu malzemeler yüzey özellikleri sayesinde ilaçların uzun sürede kontrollü salımına olanak sağlamaktadır. İlaç deposu olarak kullanılan nano malzemelerin şekil, boyut, kristal yapı ve yüzey özelikleri ilaç yüklemesi ve kontrollü salımı için önem taşımaktadır. Projede biyosilika (S) ve fonksiyonelleştirilmiş biyosilika (S-APTES) nano taneleri sentezlenmiş, karakterizasyonları yapılmıştır. Çalışmada silika taneleri pirinç kabuğu külünden elde edilmiş böylece hem tarımsal bir atık değerlendirilmiş, hem de doğal kaynaklar kullanılarak güvenilir, ekonomik ve çevre dostu malzemeler üretilerek literatüre ve ülke ekonomisine katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Sentezlenen malzemelerin yükleme ve kontrollü salım profillerinin belirlenebilmesi için daha önce literatürde çalışması pek bulunmayan sefdinir (CFD) seçilmiştir. SiO2 taneleri, sahip oldukları yüksek yüzey alanı ve gözeneklilik nedeni ile CFD'nin kontrollü salımı için uygun bir davranış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Recently nanoparticles have been found widely used in drug delivery systems due to their high porosity, surface area, bio-compatibility and chemical protection. These type of materials provide controlled release based on their surface properties. The shape, size, crystalline structure and surface properties of the materials are important properties for drug storage, which are important for drug loading and controlled release. In the study, pure nano silica (S) and functionalized nano silica particles (SAPTES) were synthesized. Silica particles were extracted from rice husk ash which provided both utilization of agricultural waste and usage of natural sources. The findings of the study will contribute literature and economics since the synthesis method is safe, economic and environmentally friendly. The loading and controlled release were studied using cefdinir (CFD) as a model drug which was not very much studied drug in the literature. SiO2 nanoparticles exhibited a suitable behavior in the controlled release of CFD due to its high surface area and porosity.