Parkinson hastalarında subtalamik çekirdek derin beyin stilümasyonun ameliyattan önce ve ameliyattan sonra apati üzerine etkisi
- Tez No: 620478
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, Subtalamik Çekirdek Derin Beyin Stimülasyonu, Apati, Preoperative Postoperative, Parkinson's disease, Subtalamic Core Deep Brain Stimulation, Apathy, Preoperative, Postoperative
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Parkinson hastaları Subtalamik Çekirdek Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatı öncesi ve ameliyat sonrasında apati açısından değerlendirilmesi ve bu amaca yönelik olarak bu ameliyat sonrasında apati sıklığında artış olup olmayacağının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Ocak 2018- Ocak 2019 tarihleri arasında idiyopatik PH tanılı, 18-75 yaş arası 23 Parkinson hastası araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmada hastalara Standardize Mini Mental Test (SMMT), Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA), 39 Maddelik Parkinson Hastalığı Anketi (PHA-39), Apati Değerlendirme Ölçeği (ADÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Hoehn- Yahr Evrelemesi (HYE) ve Hareket Bozuklukları Derneği Birleşik Parkinson Hastalığı Değerleme Ölçeği (HBD- BPHDÖ) Off döneminde uygulanmış, elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak incelenmiştir. Çalışmada PH tanısı ile STÇ DBS yapılmış ve ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde hastaların sonuçları karşılaştırılmış ve hastaların SMMT ölçümlerinde önemli düzeyde bir değişim gözlenmemiştir. Kelime 1/2/3 düzeylerinde artış görülmüştür fakat bu artışın istatistiksel olarak önemli bir artış olmadığı belirlenmiştir. Sözel akıcılık düzeylerinde operasyon öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Beck depresyon puanlarında ise operasyon öncesinde ve sonrasına puanların birbirine benzer olduğu bulunmuştur.Pha düzeylerinde operasyon öncesindeki puanın operasyon sonrasına göre anlamlı bir düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Moca düzeylerindeki değişimin önemli olmadığı bulunmuştur. Apati test değerlerinin ise operasyon zamanına göre değişiminin önemli düzeyde değişimin olmadığı bulunmuştur. Off dönemi BPHDÖ(I-III) değerleri ortalamaları ameliyat sonrası dönemde ameliyat öncesi döneme göre önemli düşüş göstermiştir ve bu değişimin ileri düzeyde anlamlı bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Parkinson hastalarında depresyon ve apati Parkinson hastalarında sağlıklı bireylerden daha sık görülür ve hastalığın ağırlığı ile ilişkilidir. Motor olmayan semptomlar hastalığın ağırlığı ile ilişkilidir. Klinisyenler tarafından erken tanınıp tedavi edilmeleri hastaların yaşam kalitesinin arttırılması açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate Parkinson's patients in terms of apathy before and after surgery for the Subtalamic Nucleus Deep Brain Stimulation operation and to investigate whether there will be an increase in the frequency of apathy after this surgery. In this study between January 2018 and January 2019, 23 Parkinson's patients were included. Standardized Mini Mental Test (SMMT), Montreal Cognitive Assessment (MoCA), 39-item Parkinson's Disease Questionnaire (PDQ-39), Apathy Assessment Scale (AAS), Beck Depression Inventory (BDI), Hoehn-Yahr Staging (HYS) and Movement Disorder Society Unified Parkinson's Disease Rating Scale (MDS-UPDRS) was applied and the results were statistically analyzed. In the study, STN DBS was made with the diagnosis of PD and the results of patients were compared in the preoperative and postoperative period, and there was no significant change in patients' SMMT measurements. Word 1/2/3 levels increased, but it was determined that this increase was not a statistically significant increase. There was no statistically significant difference in verbal fluency levels before and after the operation. In Beck depression scores, it was found that the scores were similar before and after the operation. It was found that the pre-operative score in PDQ levels was significantly higher than the postoperative. It was found that the change in Moca levels is not important. It was found that there was no significant change in apathy test values according to the operation time. The mean values of UPDRS (I-III) decreased significantly in the postoperative period compared to the preoperative period and this change was determined to be a significant decrease. Depression and apathy are more common in Parkinson's patients than in healthy individuals and associated with the severity of the disease. Nonmotor symptoms are associated with the severity of the disease. Early diagnosis and treatment by clinicians is very important in terms of increasing the quality of life of patients.