Kûfi yazının görsel değerleri
Kûfi scripts visual values
  1. Tez No: 620490
  2. Yazar: CİHAN TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk El Sanatları, Hattatlar, Hat Sanatı, Kûfi Yazı, Turkish Handicrafts, Calligraphers, Calligraphy, Kûfi Script
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET KÛFİ YAZININ GÖRSEL DEĞERLERİ Cihan TOK Yüksek Lisans Tezi, Grafik Tasarımı Programı Danışman: Prof. Dr. Selahattin GANİZ Haziran, 2016 Bu tezin amacı, hat sanatında var olan ilkyazı türü olan ve diğer tüm yazı türlerinin kaynağı olma özelliğindeki kûfi yazının tarihi seyrini üslup ve form açısından belirlemektir. Hat sanatının tarihi süreç içerisindeki gelişimi, kullanılan yazı çeşitleri ve malzeme kültürümüzden, örf ve adetlerimizden izler bulundurmaktadır. Hat sanatı, ayrıca bu alana konu olan tarihsel olaylar için de bir anlatım biçimi ve tarihsel bir veridir. Çalışma, hat sanatındaki ilkyazı türü olarak bilinen Kûfi ile yazılan eserlerin ve incelemenin bir belge olması açısından önemlidir. Günümüz sanat anlayışının, soyut anlatım açısından arayışları kapsamında, Kûfi yazı çeşidinin gözden kaçan önemli bir başlık olduğu düşünülmektedir. Gözden kaçan bu başlığın incelenmesi hususunda kaynak olarak kitaplar, tezler, internet siteleri, biyografiler ve bazı eserlerin yerinde incelenmesinden elde edilen bilgilerden faydalanılmıştır. Sonuç olarak yapılan araştırmalarda Kûfi yazı kullanıldığı alanlara, kullanıldığı devletlerdeki kültürlere göre ve kullanan sanatçıya göre yapısal ve üslup açısından farklılıklar göstermektedir. Özgün sanat anlayışının, ilk özgün sanat eserlerini oluşturmuştur. Bu sanat anlayışının öncüsü olarak günümüze kadar kaybolmadan gelen ve ender Latin formlarla akrabalık gösteren yazı karakterlerinden biri olan Kûfi yazı özgün sanatçıların, özgün sanat eserlerinde yerini almaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KÛFİ SCRIPTS VISUAL VALUES Cihan TOK Master Thesis, Graphic Design Program Advisor: Prof. Dr. Selahattin GANİZ Jun, 2016 The purpose of this thesis is to identify historical process of Kûfic scripts, which are the first kind of writing in calligraphy and have the distinction of being the source of all other types of writing, according to its genre and form. The development of calligraphy through historical process bears the traces of the font types used, our material culture, our customs and traditions. Also, calligraphy is a historical data for the historical incidents that are subject to this field. This study is important because it is a document for illustration and examination of the pieces written by Kûfi which is known as the first type of writing in calligraphy. It is thought that Kûfic type of writing is considered to be an important topic which is overlooked in today's understanding of art in terms of the scope of the search for abstract expression. Regarding to the examination of this unnoticed title, the information is obtained from the sources like books, thesis, websites, biographies, and examination of some works certain parts of the works. As a result, Kûfic script differs in terms of structure and genre according to the field that is used, the culture of the nation, and the artist. In terms of calligraphy, it creates the first original artworks of unique art approach. Kûfic script is perceived as a pioneer of this art approach without getting lost even today and it is showing kinship with rare latin typefaces. It will surely continue to take its place in original artwork made by original artists.