Belediye Kent Konseyleri
Municipal and City Councils
  1. Tez No: 620597
  2. Yazar: ALİ ERDİ KARABALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Konseyleri, Yerel Gündem 21, Küreselleşme, Yerelleşme, Yönetişim, Merkezi Yönetim, Kentlerin tarihçesi, Katılımcı demokrasi, Kent Konseyleri Yönetmeliği, City councils, local agenda 21, globalization, decentralization, governance, central government, cities, the history of participatory democracy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Kent Konseyleri Hukuki ve İdari Açıdan incelenmiştir. Kent kavramı ve kent açıklanarak teze başlanmıştır. Kent konseyleri, kentte yaşayan vatandaşların katılımcı demokrasi ekseninde, kent yönetimine katılımlarını teşvik eder. Bu yüzden öncelikli olarak kent kavramını vermek uygun olacaktı. Kentin tarihçesi ve Türk-İslam toplumundaa yeri, Avrupa'da ve Orta Çağ'da kentlerin yeri konuları kenti yakından tanıtacaktır.“Katılımcı demokrasiye sebep olan unsurlar nelerdir?”sorusunun cevabı bu tezde verilmeye çalışılmıştır. Yunan polis devletlerinde doğrudan demokrasinin örnekleri görülebilir ama küreselleşmenin yaşandığı bu yüzyılda doğrudan demokrasi ile temsili demokrasinin ortası olan katılımcı demokrasi önce Yerel Gündem 21, ardından kent konseyleri aracılığıyla uygulanmaya başlanmıştır. Küreselleşmenin, bireye ve topluma sağladığı yaralar ve uğratmış olduğu yıkımlar eserde belirtilmiştir. Küreselleşmenin kökenleri, bunun zıttı olarak adem-i merkeziyetçilik (yerelleşme) olgusu,“küreselleşmeyle birlike nasıl yanyana anılır oldu?”sorusunun cevabı aranılmıştır. Kent konseyinin temellerinin küreselleşmeye, yerelleşmeye ve yönetişime dayandığı aşikar bir şekilde belirtilmiştir. Şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık kent konseylerine dair önemli kavramlardır. Kent konseyinin Türkiye'de gelişim aşaması, hukuki ve idari altyapısı bu tezin ana konusudur. Bu amaçla, kent konseyi yönetmeliğinde yer alan maddelerin idari yapıyı ilgilendiren kısımları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, has been investigated from a point of legal and administrative City Council. The thesis explaining the concept of city and urban dates has started. The axis of all the citizens in participatory democracy in the city, the city council, the city government encourages their participation. Therefore, it would be appropriate to give primarily the concept of the city. The history of the city and the Turkish-Islamic society in place, from the location of cities in the Middle Ages in Europe and will introduce close to the city.“What are the factors that lead to participatory democracy?”The answer to the question in this thesis were given. Greek police states can be seen in examples of direct democracy, but representative democracy with direct democracy in this century that is experiencing globalization, which is in the middle of participatory democracy, local Agenda 21, and then through the city council are being implemented. Globalization and the destruction that was inflicted injuries to the individual and society in the works of was mentioned. The origins of globalization, by contrast decentralization the phenomenon of“globalization how is mentioned side by side?”the answer to the question is required. The city council of the foundation of the globalisation, and governance are stated in a clear manner that is based on decentralization. Transparency, accountability, participation of the city council are the important concepts. The city council for the development of legal and administrative infrastructure in Turkey is the main subject of this thesis. For this purpose, the regulations contained in the city council, are described in the sections concerning the administrative.