Serviksin skuamöz hücreli karsinomunda PD-L1 ekspresyonu ve klinikopatolojik özelliklerle ilişkisi
PD-L1 expression in squamous cell carcinoma of the cervix and relationship with clinicopathological features
- Tez No: 620632
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: immünoterapi, PD-L1, serviks, skuamöz hücreli karsinom, cervix, immunotherapy, PD-L1, squamous cell carcinoma
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Serviks kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Hastalığın tedavisi tümörün evre ve boyutuna bağlı olarak radikal histerektomi ve pelvik lenf nodu diseksiyonu veya kemoradyoterapi ile gerçekleştirilmektedir. Ancak günümüzde immün kontrol noktası moleküllerini hedef alan immünoterapötik tedaviler de uygulanmaktadır. İmmün kontrol noktası proteinleri arasında en çok çalışılanlardan biri PD-1 ve onun iki ligandı PD-L1 ve PD-L2'dir. Bu çalışmanın amacı serviksin skuamöz hücreli karsinomunda PD-L1 ekspresyonunun saptanması, klinikopatolojik özelliklerle ilişkisinin değerlendirilmesi ve güncel tedavi yöntemlerinden olan immünoterapinin uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada, histerektomi materyalinde serviksin skuamöz hücreli karsinom tanısı almış 120 olguda PD-L1'in iki farklı klonu (SP142 ve SP263) kullanılarak hem tümör hücrelerinde hem de tümörü infiltre eden inflamatuar hücrelerde PD-L1 ekspresyonu değerlendirilmiştir. PD-L1 SP142 ve SP263 klonları kullanılarak gerçekleştirilen immünohistokimyasal çalışmada sırasıyla tümör hücrelerinde olguların %19,2 ve %31,7'sinde, inflamatuar hücrelerde ise olguların %28,3 ve %10'unda PD-L1 ekspresyonu tespit edilmiştir. SP142 klonu ile gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda lenfovasküler invazyonu olmayan olgularda inflamatuar hücrelerdeki PD-L1 ekspresyonunun yüksek olduğu saptanmış (p=0,004), diğer klinikopatolojik parametrelerle ilişki bulunmamıştır. SP263 klonu ile gerçekleştirilen çalışma sonucunda tümör hücrelerindeki, tümörü infiltre eden inflamatuar hücrelerdeki PD-L1 ekspresyonu ile klinikopatolojik faktörler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda hem tümör hücrelerinde hem de tümörü infiltre eden inflamatuar hücrelerde PD-L1 ekspresyonu saptanmış, PD-L1 klonları arasında bazı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen veriler PD-L1 pozitif servikal tümörlerin tedavisinde anti-PD-1/PD-L1 immünoterapisinin kullanımını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
PD-L1 Expression in Squamous Cell Carcinoma of the Cervix and Relationship with Clinicopathological Features Cervical cancer is the fourth most common type of cancer in women worldwide. Treatment of the disease is performed by radical hysterectomy and pelvic lymph node dissection or chemoradiotherapy depending on the stage and size of the tumor. However, immunotherapeutic treatments targeting immune control point molecules are also applied today. One of the most studied of the immune control point proteins is PD-1 and its two ligands are PD-L1 and PD-L2. The aim of this study was to determine the expression of PD-L1 in squamous cell carcinoma of the cervix, to evaluate its relationship with clinicopathological features and to investigate the feasibility of current treatment methods, immunotherapy. In this study, PD-L1 expression was evaluated in both tumor cells and inflammatory cells infiltrating tumor by using two different clones of PD-L1 (SP142 and SP263) in 120 cases diagnosed as cervical squamous cell carcinoma in hysterectomy material. In the immunohistochemical study using PD-L1 SP142 and SP263 clones, PD-L1 expression was found in %19,2 and %31,7 of cases in tumor cells and %28,3 and %10 of cases in inflammatory cells, respectively. As a result of the evaluation performed with the clone of SP142, PD-L1 expression in inflammatory cells was found to be high in cases without lymphovascular invasion (p = 0.004) and no relation with other clinicopathological parameters was found. As a result of the study performed with the clone of SP263, no significant relationship was found between PD-L1 expression in tumor cells, inflammatory cells infiltrating tumor and clinicopathological factors. In conclusion, PD-L1 expression was detected in both tumor cells and inflammatory cells infiltrating the tumor and some differences were detected between PD-L1 clones. Data from our study support the use of anti-PD-1 / PD-L1 immunotherapy in the treatment of PD-L1 positive cervical tumors.