Akut romatizmal ateşli hastalarda serum malondialdehit asit, superoksit dismutaz, katalaz, redükte glutatyon ve glutatyon peroksidaz aktivitelerinin incelenmesi
Examination of the activities of serum malondialdehyde acid, superoxide dismutase, catalase, reduced glutation and glutation peroxidase in acute romatic fevered patients
  1. Tez No: 620677
  2. Yazar: CİHAT EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MECNUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, oksidatif stres, antioksidan, malondialdehit, katalaz, superoksit dismutaz, redükte glutatyon, glutatyon peroksidaz, ekokardiyografi, Acute rheumatic fever, oxidative stress, antioxidant, malondialdehyde, catalase, superoxide dismutase, reduced glutathione, glutathione peroxidase, echocardiography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma akut romatizmal ateşi (ARF) olan hastalarda oksidatif stresin (OS) rolünü, antioksidanların seviyesini ve hastalığın ilerlemesi ile ilişkisini araştırmayı içerir. Akut romatizmal ateş tanısı konan hastaların akut atak sırasında oksidatif stres parametresi olan malondialdehit aktivitesi ve antioksidan parametrelerden katalaz, superoksit dismutaz, redükte glutatyon ve glutatyon peroksidaz düzeyleri incelendi. Ayrıca, akut romatizmal ateş tanısı konulmuş çocuk hastaların demografik özellikleri, ekokardiyografik bulguları ile klinik ve laboratuvar bulguları prospektif olarak incelendi. Yöntem: Bu çalışma prospektif bir çalışmadır. Bu çalışmaya Ağustos 2016 ile Kasım 2019 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği ve Genel Çocuk Polikliniği'ne başvuran, 5-17 yaş arasında akut romatizmal ateş tanısı alan toplam 68 hasta dahil edildi. Hastalardan tanı anında kan örnekleri alınarak malondialdehit asit, katalaz, superoksit dismutaz, redükte glutatyon ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri çalışıldı. Kontrol grubu olarak, eş zamanlı Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran, aynı yaş ve cinsiyetteki herhangi bir hastalığı olmayan çocuklar seçildi. Biyokimyasal parametreler serum örnekleriyle belirlendi. malondialdehit asit, katalaz, superoksit dismutaz, redükte glutatyon ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri sprektrofotometrik olarak tayin edildi. Bulgular: Hasta grubu yaş ortalaması 12.2±3.2 iken kontrol grubunda ortalama yaş 11.8±3.5 olup gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görüldü (p>0.05). 68 hastanın 48'inde (%70.6) kardit saptandı. Bu 48 hastanın 4'ünde (%5.9) eklem bulguları olmaksızın izole kardit mevcuttu. 44 (%64.7) hastada ise artrit ve kardit birlikteliği mevcuttu. Karditli hastaların 23'ü (%47.9) hafif kardit, 10'u (%33.3) orta kardit ve 9'u (%18.7) ağır kardit idi. Kardit saptanan toplam 48 olguda en sık mitral kapak tutulumu gözlendi. 45 (%93.8) hastada mitral yetersizlik saptandı. 2. sıklıkta olan aort kapak tutulumu 25 (%52.1) hastada gözlendi. 21 (%43.8) hastada mitral ve aort kapak tutulumu birlikteliği belirlendi. Grupların oksidan ve antioksidan değerlerine bakıldığında; MDA hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (p=0.001). GSHPx, CAT, SOD ve GSH ise hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p0.05). Parametreler arasındaki korelasyona bakıldığında; CAT ile GSHPx arasında orta düzeyde (r=0.359, p=0.003), MDA ile GSH arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde (r=+0.247, p=0.042), GSHPx ile ESH arasında düşük düzeyde (r=-0.276, p=0.022), GSHPx ile CK arasında orta düzeyde (r=-0.325, p=0.049), SOD ile ürik asit arasında orta düzeyde negatif yönde (r=-352, p=0.022) anlamlı korelasyon saptandı. MDA ile CRP, ASO ve ESH arasında ise anlamlı bir korelasyon saptanmadı (p>0.05). Çalışmamızda ROC eğrisi analiz sonuçlarına göre hasta ve kontrol grubunu ayırmada; eğri altında kalan alan MDA için 1.000 0.001 olarak bulundu. MDA için kesim (cut-off) değeri 4.7105 (duyarlılık %100, özgüllük %100) olarak saptandı. Çalışmamızda MDA'nın hasta ve kontrol gruplarını birbirinden ayırmadaki ayırıcı gücünün oldukça yüksek olduğu ve buna göre de hastaları kontrol grubundan ayırmada destekleyici“tanı testi”olarak kullanılabileceği belirtildi.. Sonuç: Akut romatizmal ateşte oksidatif stresin arttığını, antioksidanların da azaldığını belirledik. ARA'lı hastalarda oksidatif stres biyobelirteci olan MDA düzeyini anlamlı yüksek saptadık. Antioksidan olan GSHPx, SOD, CAT ve GSH düzeylerini ise anlamlı düşük saptadık. ARA'lı hastalarda prooksidan enzimlerinin artması, ARA patofizyolojisinin açıklamasında bir belirti olarak kabul edilebileceğini belirttik. Çalışmamızda ARA'nın değerlendirilmesinde MDA'nın biyobelirteç olarak mevcut diğer teşhis araçları ile birlikte, ARA hastalarını kontrol grubundan ayırmada destekleyici“Tanı Testi”olarak kullanılabileceğini gördük. Antioksidanların tedaviye eklenerek oksidatif stresi azaltabileceğini, bunun da akut romatizmal ateşli hastalarda faydalı olabileceğini belirttik. Bulgularımız aynı zamanda farklı evrelerdeki ARA hastalarında antioksidan tedavinin gerçek etkisini değerlendirmek için daha çok randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu görsterdi. ARA'lı hastalarda oksidatif stres ve antioksidanlarla ilgili daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aims: This study includes investigating the role of oxidative stress (OS) in patients with acute rheumatic fever (ARF), the level of antioxidants, and its relationship to progression of the disease. Malondialdehyde activity, which is the oxidative stress parameter during the acute attack of patients newly diagnosed with acute rheumatic fever, and such antioxidant parameters superoxide dismutase, reduced glutathione and glutathione peroxidase levels were investigated. In our study, demographic characteristics, echocardiographic findings, and clinical & laboratory findings of pediatric patients diagnosed with acute rheumatic fever were investigated prospectively. Methods: This study is a prospective study. A total of 68 patients between the ages of 5-17, who were diagnosed with acute rheumatic fever after they had applied to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic and General Pediatric Outpatient Clinic of Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine between August 2016 and November 2019, were included in this study. Blood was collected from patients at the time of diagnosis; and malondialdehyde, catalase, superoxide dismutase, reduced glutathione and glutathione peroxidase activities were studied. As the control group, children of the same age and gender who applied to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic simultaneously and who did not have any disease were selected. Biochemical parameters were determined with serum samples. Results: While the mean age of the patients was 12.2 ± 3.2, the mean age was 11.8 ± 3.5 in the control group and no significant difference were observed between the groups (p> 0.05). Carditis was found in 48 (70.6%) of 68 patients. Of these 48 patients, 4 (5.9%) had isolated carditis without joint findings. Arthritis and carditis were present in 44 (64.7%) patients. Of the patients with carditis, 23 (47.9%) were mild carditis, 10 (33.3%) were middle carditis, and 9 (18.7%) were severe carditis. Mitral valve involvement was mostly observed among 48 patients with carditis. Mitral regurgitation was detected in 45 (93.8%) patients. Aortic valve involvement that is secondly frequent was observed in 25 (52.1%) patients. The association of mitral and aortic valve involvement was determined in 21 (43.8%) patients. When the oxidant and antioxidant values of the groups are examined; MDA was significantly higher in the control group (p = 0.001) than in the patient group. As for GSHPx, CAT, SOD ve GSH, they were found to be significantly less in patients than the control group. (p 0.05). Looking at the correlation between parameters; significant colleration was detected moderately between CAT and GSHPx (r=0.359, p=0.003), positively and in a low level between MDA and GSH (r=+0.247, p=0.042), moderate between GSHPx and CK (r=-0.325, p=0.049), moderately negative between SOD and uric acid (r = -352, p = 0.022). No significant correlation was detected between MDA and CRP, ASO and ESR (p>0.05). In our study, according to the results of ROC curve analysis, in separating the patient and control groups,the area under the curve for MDA was found to be 1.000 0.001. The cut- off value for MDA was detected as 4.7105 (sensitivity 100%, specificity 100%). In our study, it was claimed that the discriminative power of MDA in differentiating patients and control groups was quite high and accordingly, it could be used as a supportive“diagnostic test”in separating patients from the control group. Conclusion: We determined that oxidative stress increases and antioxidants decrease in acute rheumatic fever. We found significantly higher levels of MDA, an oxidative stress biomarker, in patients with AFR. We found significantly lower levels of antioxidant GSHPx, SOD, CAT and GSH. We have stated that the increase of pro-oxidant enzymes of patients with AFR can be considered as a symptom in the explanation of the pathophysiology of AFR. In our study, we found that MDA can be used as a supportive“Diagnostic Test”in the assessment of AFR, along with other diagnostic tools available as a biomarker, to differentiate AFR patients from the control group. We have stated that antioxidants can reduce oxidative stress by being added to the treatment, which may be beneficial in patients with acute rheumatic fever. Considering the results, we have also reached that more randomized controlled clinical trials are needed to assess the true effect of antioxidant therapy in patients with ARA at different stages. More comprehensive and multicenter studies are needed on oxidative stress and antioxidants in the room with AFR.