Hybrid additive manufacturing by shaped metal deposition
Şekilli metal yığma ile hibrit eklemeli imalat
- Tez No: 620680
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EYERCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit Eklemeli İmalat, Şekilli Metal Yığma, TIG-Wire Tekniği, Hybrid Additive Manufacturing, Shaped Metal Deposition, TIG-Wire Technique
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, eklemeli imalat yöntemlerinden biri olan şekilli metal yığma tekniği üzerine bir çalışma sunulmuştur. Bu çalışma, şekilli metal yığma makinesi ile Hibrit Eklemeli İmalatın (Hibrit Eİ) deneysel araştırılması ile ilgilidir. Hibrit Eİ yönteminde, malzemenin kaldırılması yerine, malzemenin tam geometrisinin nete yakın veya net bir şekile sahip olması için tabaka katmanı üzerine tabaka katmanı eklenilmesiyle ürünler üretilmektedir. Böylece, ürünlerin son şekli daha az malzeme kullanılarak üretilebilmekte ve hibrit ürünler bu method ile kolaylıkla imal edilebilmektedir. Hibrit Eİ, herhangi bir montaj operasyonu gerektirmeden ürünlerin üretilmesini sağlamaktadır. Hibrit Eİ, çoklu-operasyon veya çoklu-fonksiyon içeren bir eklemeli imalat sistemidir. Endüstride, Hibrit Eİ uygulamalarına artan eğilim, yeni parçaların üretimi için yeni metotların geliştirilmesi zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Hibrit Eİ tekniği için tasarlanan üretimde, ürünü en iyi şekilde almak için özel bir dikkat gereklidir. Bu çalışmada, darbeli TIG-Tel-Ark tekniğini kullanan bir prototip hibrit şekilli metal yığma sistemi tasarlandı ve imal edildi. Hibrit şekilli metal yığma sistemi, x, y ve z ekseninde üç sürücüye ve ek bir döner sürücüye (dördüncü eksen) sahiptir. Makine, çubuk, boru, profil veya herhangi bir 3B yüzeye sahip mevcut parçaların üzerine yığma yapabilecek şekilde tasarlanmış ve imal edilmiştir. Bu durum, primitif profil altlıkların kullanılması halinde imalat süresini kısaltabilecektir. Bu şekilde, silindirik parçalar üzerine spiral şekilli faturalar ve burulmuş kanatlar eklenebilmektedir. Hibrit şekilli metal yığma makinesinin kontrol ünitesi, hibrid parçaların üretimini sağlamak için geliştirilmiştir. Bu sistem tarafından üretilen parçaların sıcaklık dağılımı, çıkıntı açısı, mikroyapı ve sertlik ölçümleri deneysel olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a study on Shaped Metal Deposition (SMD) technique which is one of additive manufacturing methods was presented. The study was related to experimental investigation and creation of Hybrid Additive Manufacturing (Hybrid AM) by using SMD machine. In the Hybrid AM method, instead of removing the material, products are manufactured by adding a layer upon layer in order to the material has a near net or net shape of the full geometry. Thus, the final shape of the products can be produced by using less material, and hybrid parts can be easily produced by this method. Hybrid AM can produce fully functional assemblies without any assembly operation. However, Hybrid AM describes multi-operational or multi-functional additive manufacturing systems. In industry, the increasing tendency in applications of Hybrid AM brings up the challenge of improving novel methods for the manufacturing of new or hybrid parts. A special care is essential for the intended manufacturing for SMD to get the output at its optimum. In this study, a prototype hybrid SMD system with using pulsed TIG-Wire-Arc technique was designed and constructed. The constructed SMD system has three drivers on x, y and z axis and an additional rotary driver (fourth axis). The Hybrid AM machine was designed and constructed in such a way that the material can be deposited on an existing object e.g. a rod, pipe, a profile or any 3D surfaces. This may reduce production time if a primitive profile is used as the substrate. By this way spiral shaped features or twisted blade shapes can be added on cylindrical parts. The temperature distribution, overhang angle, microstructure and hardness measurements of the printed parts that are produced by this system, were investigated experimentally.