Improvement in tribological properties of additively manufactured IN718 using low temperature lubricated environments
Düşük sıcaklıkta yağlanmış ortamlar kullanarak eklemeli imalat ile üretilen IN718'in tribolojik özelliklerinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 966583
  2. Yazar: FARIJ ABDULJALIL MOHAMMED BEN SAOUD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli imalat (Eİ), Inconel 718 alaşımı (IN718), Yağlama, Triboloji, Aşınma, Inconel 718 alloy (IN718), Additive manufacturing (AM), Tribology, Lubrication, Wear
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Eklemeli imalatın (Eİ) karmaşık şekiller oluşturma ve malzeme israfını en aza indirme kapasitesi, endüstriler arasında yaygın bir şekilde benimsenmesine yol açmıştır. Eİ yöntemleriyle üretilen metal elemanların mekanik ve mikro yapısal özelliklerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma gereklidir. Seçici lazer eritme (SLE) yoluyla üretilen Inconel 718 (IN718) alaşımının tribolojik davranışı, bu çalışmada kuru, minimum miktarda yağlama (MQL), nano-MQL, hibrit kriyo-MQL ve hibrit kriyo-nano-MQL ortamları ve 20, 30 ve 40N yükleri gibi çeşitli soğutma ve yağlama koşulları altında incelenmiştir. Sürtünme kuvveti, hacim kaybı ve özgül aşınma oranı dahil olmak üzere önemli tribolojik parametreler incelenmiştir. Sonuçlara göre, 40N yük altında, hibrit kriyo-nano-MQL kurulumu tribolojik performansı büyük ölçüde iyileştirmiştir; kuru koşullarla karşılaştırıldığında aşınma derinliğini %98,8, sürtünme kuvvetini %91,1 ve hacim kaybını %99,7 oranında azaltmıştır. Bu sonuçlar, sofistike soğutma ve yağlama yöntemlerinin eklemeli imalat ile üretilen IN718 alaşımlarının aşınma direncini nasıl artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The capacity of additive manufacturing (AM) to minimize material waste and create complicated shapes has resulted in widespread adoption across industries. Further investigation is essential to fully understand the microstructural and mechanical characteristics of alloys made with AM methods. The tribological behavior of Inconel 718 (IN718) alloy made using selective laser melting (SLM) was examined in this research under various lubrication and cooling conditions, such as dry, minimum quantity lubrication (MQL), nano-MQL, hybrid cryo-MQL, and hybrid cryo-nano-MQL settings, as well as loads of 20, 30, and 40N. Significant tribological parameters, including friction force, volume loss, and specific wear rate, were examined. According to the results, compared to dry conditions, the hybrid cryo-nano-MQL setup greatly improved the tribological performance; it reduced volume loss by 99.7%,friction force by 91.1%, and wear depth by 98.8%. These results show how advanced lubrication and cooling methods can increase the wear resistance of AM IN718 components.