Ashâb-ı Kehf kıssası ile ilgili İsrâiliyat
Isrâiliyat about the story of Ashab-i Kahf
  1. Tez No: 620776
  2. Yazar: CÜNEYT ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Kıssa, Ashâb-ı Kehf, İsrâiliyat, Qur'an, Commentary (Tafsir), Story (Qıssa), Ashab al-Kahf, Israiliyyat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İslam dininin ana kaynağı hiç şüphesiz ki Kur'ân-ı Kerim'dir. Kur'ân'ı meydana getiren konulardan çok önemli biri de kıssalardır. Bunlardan bir tanesi olan Ashâb-ı Kehf kıssasında, dinlerinden vazgeçirmek isteyen zalim bir hükümdarın zulmünden kaçan ve bir mağaraya sığınan, bu mağarada Yüce Allah tarafından yüzyıllar boyunca uyutulan ve daha sonra tekrar uyandırılan bir grup inanmış gencin kıssasından bahsedilmiştir. İslam dininde ve Hristiyan inancında farklı bir yere sahip olan bu kıssa, Kur'an'ın on sekizinci sûresi olan Kehf sûresinin 9-26. ayetleri arasında işlenmiştir. Kur'an kıssası olarak tefsirler ve mealler incelendiğinde Ashâb-ı Kehf kıssasının anlatıldığı ayetlerle ilgili çeşitli yorumların yapıldığı görülmüştür. Bu çalışmada özellikle Kur'ân kıssalarını konu edinen tefsirlerdeki İsrâiliyat türü rivayetlerin nedenleri ve bu rivayetlerin kabul edilip edilmemesiyle ilgili görüşlerin yorumlanması ele alınmıştır. Ardından Kur'ân'da Ashâb-ı Kehf kıssası ele alınmış, bu kıssa çevresindeki İsrâiliyat türü rivayetler tahlil edilmiş ve çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt about it that the primary source of Islam religion is Qur'an. Qur'an has a unique omni temporal feature and is the last holy book. One of the contents that composes Qur'an is parable. Qur'an gives examples about many subjects to its readers and guides them through these parables. Some of these parables are about the Prophets, past civilizations, the creation of human and the universe, the exemplary incidents for people, historical figures and so on... Parables are suitable for researching and analyzing from various aspects. In this study, at first, we tried to interpret the reason of the Isrâiliyyât type of narration in the tafsirs that mention the tales of Qur'an and the opinions about whether or not to be accepted. Then we discussed the Tale of Seven Sleepers from the Qur'an and we have concluded the subject by examining the Isrâiliyyât type of narration around this parable.