Attilâ İlhan'ın romanlarında ve anılarındaki halk bilimi unsurları
Folklore elements in the novels and remembers of Attilâ İlhan
  1. Tez No: 620814
  2. Yazar: OĞUZ NAMİ OKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Attilâ Ġlhan, halkbilimi, roman, anı, Attilâ Ġlhan, Folklore, Folk Literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Attilâ Ġlhan, mensubu bulunduğu ulusun değerlerini yapıtlarında en iyi Ģekilde yansıtan yazarlardan biridir. Halk kültürünün de bir ulusun asıl karakterini oluĢturduğu söylenebilir. ÇalıĢmamızda, halk kültürünü ve halk yaĢamını yapıtlarında ustalıkla kullanan Türk Yazını‟nın büyük yazarlarından Attilâ Ġlhan‟ın, halk bilimi unsurlarını romanları ve anılarında ne ölçüde kullandığını incelenmeye çalıĢılmıĢtır. Birinci Bölüm‟de yazarın yaĢamı hakkında bilgi verildi. Ġkinci Bölüm‟de, yapıtlarındaki halk edebiyatı unsurlarını ve yazarın yapıtlarındaki kullanım Ģekillerini incelenildi. Üçüncü Bölüm‟de ise yapıtlardaki halk bilimi unsurlarını ve kullanımlarını ele alınmıĢtır. Ġncelediğimiz yapıtlarda bulduğumuz bütün unsurları toplayarak bilimsel yöntemlere göre sınıflandırıldı. Bu yapıtlarda, halk kültürü unsuru ile ilgili olarak alınan pasajlar, yapıtlardaki sayfa numaraları ile verildi. Sonuç olarak Ģu söylenebilir ki; Attilâ Ġlhan yazar kimliğiyle, Türk‟ün yaĢadığı dönemleri, coğrafyayı ve halkın kültürünü yapıtlarında çok sayıda unsuru kullanarak ustalıkla iĢlenildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The folk culture forms the main character of a nation. Attila Ġlhan is the one of the most important writer who reflects the values of the nation which he belongs. We have examined in this work that; how do Attila Ġlhan, who uses the folk culture and the folk living in his works and one of the biggest name of the Turkish Literature, use the factors of the folklore in his novels and memories. We have examined Attila Ġlhan‟s works in accordance with folk literature and folklore. We gave informations about the writers life in first chapter. We have examined the factors of the folk literature and the forms of using of those factors in the writer‟s works in second chapter. We have examined the factors of the folklore and their usings in his works in third chapter. We have categorised the whole factors which we have found in his works in accordance with the scientific methods. At the works we have examined, the passages about the factor of the folklore have been given by the page numbers. In the end we have seen that Attila Ġlhan has examined with his writer identity, the periods that Turk has lived, geography and folklore in his works.