Hekimin tıbbi müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of physician from medical intervention
  1. Tez No: 620816
  2. Yazar: MERVE HAZAL ALGUER KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN SERT SÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim, Tıbbi Müdahale, Uygulama Hataları, Tıbbi Hatalar Nedeniyle Sorumluluk, Hukuki Sorumluluk, The Physician, Medical Intervention, Application Errors, Liability for Medical Errors, Legal Liability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Hekim, mesleğini ifa ederken, özen ve dikkatle hareket etmelidir. Bu yükümlülüğün ihlali, telafisi güç zararların doğmasına neden olabilir. Tezin birinci bölümünde, tıbbi müdahale ve tedavi kavramı ile unsurları tek tek açıklanmış, tıbbi müdahalenin çeşitleri değerlendirilmiştir. Tıbbi müdahale, kişinin en önemli kişilik değerlerinden olan yaşamı, vücut bütünlüğünü ve sağlığını ihlal etmektedir. Bu ihlalin hukuka uygunluk sayılabilmesi için gerekli olan şartlar da yine bu bölümde ele alınmıştır. İkinci bölümde, tıbbi kusur ve tıbbi kusurun ortaya çıkış biçimleri ile genel olarak tıbbi hataların türleri incelenmiştir. Yine aynı bölümde, komplikasyon kavramı açıklanmış ve komplikasyon durumunda, hekimin hangi şartlarda sorumluluktan kurtulabileceği, hangi hallerde hekimin sorumlu tutulabileceği konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bağımsız çalışan hekim ile hasta arasındaki ilişkinin hukuki niteliğinin, hangi hallerde tedavi (vekâlet) veya tıbbi eser sözleşmesi olduğu, hekimin müdahalesinin hangi durumlarda vekâletsiz iş görme ve haksız fiil sayıldığı haller incelenmiştir. Hekimin özel hastanede çalışması halinde, özel hastane işleticisinin ve hekimin sorumluluğunun tespiti açısından tam hastaneye kabul ve bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi değerlendirilmiş olup, kamu hastanesinde çalışması halinde sorumluluğun kimde olduğu belirlenmiştir. Son olarak da tıbbi müdahale sonrası uygulama hatası nedeni ile doğan tazminat sorumluluğu, ispat ve zamanaşımı konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The physician, should act with care while performing his profession. Violation of this obligation may result in damaging damages. In the first part of the thesis, the elements of medical intervention and treatment are explained one by one and the types of medical intervention are evaluated. Medical intervention, one of the most important personality values of life, body integrity and health violates. The necessary conditions for the compliance of this violation with the law are also discussed in this section. In the second part, the types of medical defects and the occurrence of medical defects and the types of medical errors in general were examined. In the same section, the concept of complication is explained and in the case of complications, the conditions under which the physician can be freed from responsibility and in which cases the physician can be held accountable are discussed. In the third part, the legal nature of the relationship between the physician and the patient and the conditions of treatment (power of attorney) or medical works contract, the situations in which the physician's intervention is regarded as unreasonable and tort and the cases are considered. In the event that the physician works in a private hospital, a full admission and admission hospital admission contract wase valuated for the purpose of determining the responsibility of the private hospital operator and the physician, who has responsibility in publichospital. Lastly, theissues of indemnity, proof and time limitation arising due to application error after medical intervention were discussed.