Türk İş Hukukunda işverenin iş sağlığı ve iş güvenliğini örgütleme yükümlülüğü bağlamında küçük işyerleri için 'Çoklu Hizmet Merkezi' önerisi
Proposal of the Multi-service Center for small workplaces within the context of the employer's obligation to organize occupational health and safety in Turkish Labor Law
- Tez No: 620896
- Danışmanlar: PROF. DR. PİR ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş sağlığı ve Güvenliğinde İşyeri Örgütlenmesi, Çoklu Hizmet Merkezi, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Organization of Workplace, Multi Service Center
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sanayileşmiş ülkeler iş sağlığı ve güvenliği konusunda hemen hemen benzer zorluklar ile karşı karşıya kalmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmaların amacı da sağlık ve güvenlik tehlikelerinden ve bunların yaratmış olduğu risklerden arındırılmış çalışma ortamlarının sağlanmasıdır. İş akdinden doğan gözetme borcu, işverenleri işyerinde işçinin yaşam, sağlık ve beden bütünlüğünün korunması için gerekli önlemleri almakla yükümlü kılar. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun amacı önleme ve korumadır. İşveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği konusunda organizasyon oluşturulması bir yükümlülük olup, bu yükümlülük iş sağlığı iş güvenliğine ilişkin diğer yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için tamamlayıcı rol oynamaktadır. Örgütlenme kapsamında yer alan kişi ve kurumlar, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında büyük paya sahiptir. İş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesinde işyeri örgütlenmesi büyük önem taşımaktadır. İşveren iş sağlığı iş güvenliği ile ilgili maliyetlere katlanmak istememekte, bu durum devlet eli ile etkin bir şekilde hizmet verecek“Çoklu Hizmet Merkezi”gereksinimini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrialized countries are facing similar challenges on occupational health and safety.The purpose of the studies done in the occupational health and safety field is to provide work environment free from work related accidents. Obligation to protect based on an employment agreement, obligates employers to take all necessary precautions to protect on employee's health and bodily integrity in the workplace.The objective of occupational health and safety Law No 6331 is prevention and protection. Establishing an organization for occupational health and safety by the employer is on obligation that plays a complementary role in ful filling other obligations related to occupational health and safety. Persons and entities within the scope of organization, are leading in terms in providing occupational health and safety at workplace.Workplace organization is of great importance in the prevention of occupational accidents and occupational diseases. Employers don't want to spend money for occupational health and safety. In this situation employers and employees need to a multi service center that is built by state.