Türkiye'deki muhafazakar sağ iktidarların dış politika inşasında batılılaşmanın rolü: Anavatan Partisi örneği
The role of westernization in the foreign policy construction of the conservative right-wing power in Turkey: The case of Anavatan Party
  1. Tez No: 620901
  2. Yazar: HANDE SAADET TAKKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Türk Dış Politikası, Anavatan Partisi ve Turgut Özal, Conservatism, Turkish Foreign Policy, Anavatan Party, Turgut Özal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki muhafazakar sağ iktidarlardan birisi olan Anavatan Partisi'nin 1983- 1993 yıllarını kapsayan Özal'ın fiili liderliği dönemlerindeki Türk dış politikasını incelemektedir. O dönem itibarıyla Dünya'da egemen olan Yeni Sağ düşüncenin kökeni olarak muhafazakar düşünce'nin Özal liderliğindeki Anavatan Partisi iktidarlarında dış politikadaki yansımaları geçmiş araştırma bulgularından yararlanılarak ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ulaştığı sonuçlara göre; Özal ve ANAP iktidarlarının Tanzimat Dönemi ile başlayan geleneksel batılılaşma anlayışını kısmen değiştirerek sürdürdüğü, öte yandan Türk muhafazakarlığının iki ana akımını oluşturan İslamcılık ve milliyetçilik düşüncesine uygun karar ve politikaları benimseyerek uygulamaya çalıştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines theTurkish foreign policy of the Anavatan Party, one of the conservative right-wing powers in Turkey, during the periods of Özal's de facto leadership, spanning the years 1983-1993. As the origin of the New Right thought that dominated the world at that time, the reflections of conservative thought on foreign policy in the ruling Anavatan Party led by Özal have been analyzed in detail using past research findings. According to the results of the study, Özal and ANAP governments continued to partially change the traditional approach of Westernization that began with the Tanzimat period, and on the other hand, tried to implement decisions and policies in accordance with the idea of Islamism and nationalism, which constitute the two main currents of Turkish conservatism.