1980 darbesi döneminde muhafazakâr yazılı basının haber pratikleri
- Tez No: 726882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Democracy, Coup, Media, Conservative, Newspapers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Çalışmanın amacı; basının yasama, yürütme, yargı gücünün yanında bulunan dördüncü bir güç olarak toplumlara etki etmesi açısından önemlidir. 1980 tarihinin askeri müdahale tarihi öncesi ve sonrası bu dönemin muhafazakâr yazılı basının, belli süre esas alınarak haber pratikleri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, demokrasi kavramının ne olduğu, Türk tarihinde demokrasinin gelişim evreleri ve yeri incelenmiştir. Demokrasi toplumlarda yaşatmaya çalışırken zaman zaman ortaya çıkan kesinti örneklerinden olan darbe kavramının ne olduğu ve Türk tarihinde meydana gelen darbeler üzerinde durulmuştur. Türkiye'deki muhafazakâr kavramı ve bu görüşteki partiler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, iletişim ve medya kavramlarının gelişimi ve toplum üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Medya ve siyaset arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışılmış, medya ve siyaset ilişkisindeki teorik yaklaşımlar incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, 1980 döneminin sağ görüşlü olan gazeteleri; Tercüman, Son Havadis, Milli Gazete, Hergün' ün belli bir süre esas alınarak, yaptıkları haberler analiz edilmiştir. Anahtar Kelime: Demokrasi, Darbe, Medya, Muhafazakâr, Gazeteler
Özet (Çeviri)
Objective of the thesis; It is important for the press to influence societies as the fourth power beside the legislative, executive and judicial power. The news practices of the conservative written press of this period for before and after the military intervention in 1980, were examined on the basis of a certain period.In the initially of the thesis, what is the concept of democracy? The development stages and place of democracy in Turkish history have been examined. What is the concept of coup, which is one of the examples of interruptions that occasionally occurs while trying to keep democracy alive in societies? The coups that occurred in Turkish history have been emphasized. The concept-conservative parties in Turkey and have been examined in this opinion.In the second part of the thesis, the development of communication and media concepts and their effects on society are investigated. The relationship between media and politics has been tried to be understood, and theoretical approaches in the relationship between media and politics have been examined.In the third part of the study, right-wing newspapers of the 1980 period; The news of the translator, Son Havadis, Milli Gazete, Everyday was analyzed based on a certain period of time.