Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum süreci bağlamında yargı reformlarının mahiyeti
The analysis of judicial reforms within the context of Turkey's adaptation process to European Union
- Tez No: 620900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KESKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yargı Reformu, Yargı Reformu Strateji Belgesi Ve Uyum Paketleri, AB Üyelik Süreci, Judicial reform, judicial reform strategy document and harmonization packages, EU membership process
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye'de yargı teşkilatının hızlı büyümesine paralel olarak yasal ve kurumsal mekanizmalarda ortaya çıkan aksaklıklar, fiziki ve teknik altyapı yetersizlikleri nedeniyle çalışma veriminin düşmesi, kendi sorunlarını çözme inisiyatifi ve iktidarına sahip olamama, hâkim ve savcıların meslek öncesi ve hizmet içi eğitimindeki yetersizlikler artan iş yükü gibi sorunlar günümüz yargılama sistemlerinin başlıca temel sorunlarını oluşturmaktadır. Yargılamanın gecikmesine neden olan bürokratik ya da yargılamaya ilişkin sorunların çözümü olarak tanımlayabileceğimiz yargı reformu yargılama sistemi bakımından değişimi; hukuk sisteminin geniş kapsamlı değiştirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz hukuk reformu ise yasaların özü bakımından yenileşmeyi ifade eder. Bu çalışma ile, AB ile Türkiye arasında 03 Ekim 2005 tarihinde 35 fasıl çerçevesinde fiilen katılım müzakerelerine başlanılması nedeniyle Adalet Bakanlığı, Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23'üncü fasıl çerçevesinde yargı reformları ve Yargı politikalarının çözümlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma konumuzun önemli bir kısmını oluşturan yargı reformu strateji belgeleri ve yargı reformu paketleri, adlarından da anlaşılacağı üzere pek çok kanun açısından değişiklik getirmektedir. Ülkemizde son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz“torba yasa”şeklinde kanunlaştırma çalışması, değişiklik getirdiği kanunların kendi sistematiklerinin göz ardı edilebilmesine yol açabilmektedir. Bu bakımdan, torba yasa şeklinde düzenleme yapmak yerine; değişiklik getirilmek istenen kanunun kendi sistematiği içerisinde değerlendirilerek tek tek kanunlara yönelik düzenleme yapmak daha uygun olabilecektir. Reform Paketleri, taşıdıkları amaçlar açısından olumlu niteliklere sahip olmasına rağmen; bu amaçları gerçekleştirme konusunda birtakım sorunlara takılmışlardır. Bu sebeple söz konusu reform paketleri; literatürde ve Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporlarında bir uluslararası kuruluş olan Uluslararası Af Örgütü'nün yayınında eleştirilere konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
In parallel with the rapid growth of the judiciary in Turkey; the malfunctions that occur at legal and institutional mechanisms, the fall of working efficiency that emerge because of the inadequacy in the physical technical infrastructure, the lack of initiative and power to solve their own problems, deficiencies in pre-service and in-service training of judges and prosecutors and the problems such as increased workload constitute the main problems of today's judicial systems. Judicial reform, which can be defined as the solution of bureaucratic or judicial problems, points out the change in terms of judicial system; while the reform of law, which can be defined as an all-inclusive amendment of the legal system, means innovation in terms of the essence of laws.With this study, due to the beginning of de facto participation negotioans between EU and Turkey on October 3, 2005, within the framework of 35 chapters; it is aimed to analyze judicial reforms and judicial policies within the framework of Chapter 23 that belong to Ministry of Justice, Judiciary and Fundemental Rights. Judicial reform strategy documents and judicial reform packages, which constitute an important part of our study topic, make changes in many laws as the name suggests. The attempt of legislation under the name of“omnibus law”, which we have heard a lot recently in the country, can lead to bee taken no notice of the systematic of the laws that has been changed by its own. In this respect, instead of making arrangements in the form of omnibus law; it may be more appropriate to make arrangements for individual laws by evaluating the law that is intended to be amended. Although the Reform Packages have positive qualities in terms of their aims; they are engaged in a number of problems in achieving these objectives. Therefore, these Reform Packages have been subject to criticism in the Turkey progress reports and the publications of Amnesty International which is an internatioal organization of EU Commission.