Çağdaş Azerbaycan Türkçesinde cümleden büyük birlikler -Deli Kür romanı örneğinde-
Units above sentence in contemporary Azerbaijan Turkish -In the Deli Kür novel-
  1. Tez No: 620916
  2. Yazar: HAKAN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH KİRİŞÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Cümleden Büyük Birlikler, Tutarlılık, Bağdaşıklık, Metindilbilim, Unit Above The Sentence, Coherence, Cohesion, Textlinguistics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu çalışmada geleneksel metin inceleme yöntemlerinden farklı olarak metindilbilimsel çerçevede metin inceleme yöntemi uygulanmıştır. İlk olarak metindilbilimin ne olduğundan bahsedilerek Azerbaycan ve Türkiye Türkçesindeki çalışmalar gösterilmiş sonrasında metinsellik ölçütleri açıklanmıştır. Akabinde ikinci bölümde İsmail Şıhlı'nın Deli Kür romanının ilk bölümü aktarılmış ve aktarılan metindeki dil kullanım özellikleri tespit edilerek örneklendirilmiştir. Son bölümde cümleden büyük birliklerin metindilbilimsel yapısına dair bilgiler verilerek çağdaş Azerbaycan ve Türkiye Türkçesinde Mehman Musayev ve Kerime Üstünova'nın çalışmaları çerçevesinde yeni metindilbilimsel yöntemlerle inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, unlike traditional text analysis methods, text analysis method has been applied in a text linguistic framework. First textlinguistics criteria for textuality after what has been shown in studies because mentioning Azerbaijan and Turkey is Turkish stated job. Subsequently, as the second part, the first part of İsmail Şıhlı's Deli Kür novel was conveyed and learned by determining the language usage features in the transmitted text. In the last section, information about the text linguistics flood structure of the units larger than the sentence is given. The scope of information in the framework of contemporary Turkey and Azerbaijan Mehman Musayev and Kerime Üstünova in Turkish studies were examined with new methods of text linguistics flood.