El Sistema Modeli'nde orkestra şefliği kavramı ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası'nda uygulanışı
Concept of conducting in El Sistema Model and implementation in Eskisehir Tepebasi Municipality Children's Symphony Orchestras
  1. Tez No: 620918
  2. Yazar: RAMAZAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. RENGİM GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: El Sistema, orkestra, Ģeflik, müzik, eğitim, El Sistema, orchestra, conductor, music, education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kompozisyon, Koro ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında 1975 yılında Venezuela'da ortaya çıkan bir müzik eğitimi modeli olan El Sistema Eğitim Modeli ve bu eğitim modelindeki“Orkestra Şefliği”kavramı detaylı olarak ele alınmaktadır. El Sistema eğitim modeli ile eğitimlerine devam edilen orkestralarda görev yapan şeflerin görevleri ve yetkileri ile birlikte uygulanışı anlatılmaktadır. Orkestra şefliği kavramı, El Sistema orkestralarında müzikal olarak benzerlik göstermekte fakat işleyiş, eğitim süreçleri ve ele alınan konular ile farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar El Sistema orkestralarında sadece eğitim ve konser provalarında değil aynı zamanda orkestraların teknik konularda da idaresinin orkestra şefinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a thesis on the“El Sistema Education Model”, which is a music education that ensued in Venezuela in 1975, and the details of orchestra conducting education in the model. The duties, Powers and practice of the conductors in the orchestras continuing their education with the El Sistema Model are explained. The concept of orchestra conducting is musically similar in El Sistema orchestras, but as it differs with education processes and the topics covered in El Sistema orchestras, not only education and concert rehearsals, but also the conducting of the orchestras in technical matters is also conducted by the orchestra conductor. With this situation, El Sistema orchestras differ from other orchestras.