Dünyada yükselen sağ popülizm: Macaristan'daki popülizmin dinamikleri
The rising right-wing populism in the world: Dynamics of populism in the Hungary
  1. Tez No: 620919
  2. Yazar: SEFA KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Sağ Popülizm, Batı Avrupa, Doğu Avrupa, Macaristan, Populism, Right-Wing Populism, Western Europe, Eastern Europe, Hungary
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Macaristan'daki popülist siyaset türünün dinamiklerini ve sağ popülist partilerin söylem ve politikalarını tespit etmek amacıyla hazırlanan bu çalışma, 3 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, pek çok tanımı yapılabilen ve düşünürlerce farklı yaklaşımlarla ele alınan popülizm kavramının çeşitli bakış açılarından tanımları incelenmiş, popülizmin ortaya çıkışı ve türleri ortaya konulmuş ve tarihte popülizmi kullanan liderlerin söylemlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, daha spesifik yaklaşılarak Batı Avrupa ve Doğu Avrupa özelinde sağ popülizmin dinamikleri ele alınmış olup, Avrupa'daki sağ popülist partilerin türlerine, politikalarına ve söylemlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmanın temelini oluşturan Macaristan'ın demografik, sosyal, siyasi, tarihi, ekonomik yapısı incelenmiş, Macaristan'daki popülizmin ortaya çıkışı ve türünü değinilmiş ve en sonunda Macaristan'daki sağ popülist partilere ve politikalarına yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, birinci bölümde popülizm kavramının çok çeşitli şekilde tanımlandığı ve ülkeden ülkeye farklı dinamiklerle ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu sebepten ötürü, popülizm kavramının net bir biçimde ortak bir tanımının olmadığı, daha çok kurulan karşıtlıklar üzerinden popülizm kavramının kullanıldığı görülmüştür. İkinci bölümde, Batı ve Doğu Avrupa'da tarihi, siyasi, coğrafi, ekonomik ve kültürel sebeplerden ötürü popülizmin türünün ve dinamiklerinin farklılaştığı açıklanmıştır. Böylece Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde farklı popülizm türleri olduğu görülmüştür. Üçüncü bölümde ise, Macaristan popülizminin birdenbire ortaya çıkan bir olgu olmasının aksine popülizmin ortaya çıkaran olgunun geçmişten gelen sebeplerden kaynaklandığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra ülkedeki sağ popülist partilerin politikaları ve söylemleri incelenmiş, çeşitli başlıklar altında bu retoriklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which is prepared to aim to detect the dynamics of the type of populist politics and the discourses and policies of the right-wing populist parties in Hungary consists of 3 chapters. In the first part of the study, the definitions of the populism concept, which has many definitions and is studied by different philosophers, were examined from various perspectives, the emergence and types of populism were revealed and the discourses of the leaders, who used populism in history, were mentioned. In the second chapter, the dynamics of right-wing populism in Western Europe and Eastern Europe are handed specificly, and the policies and discourses of the right populist parties in Europe were discussed. In the third chapter, the demographic, social, political, historical and economic structure of Hungary, which consists of the basis of the study, was examined, the emergence of populism and its type in Hungary was mentioned. Finally, the right-wing populist parties and their policies in the Hungary were included. As a result of the study, in the first part, it was detected that the concept of populism is defined in a wide variety of ways and is revealed with different dynamics in different countries. For this reason, it was seen that the concept of populism has not a clear define but more the concept of populism is used with oppositions which is established. In the second chapter, it was explained that the dynamics and types of populism is consisted of difference in Western and Eastern Europe due to historical, political, geographical, economic and cultural reasons. Thus, it was seen that different populism types were observed in various regions of Europe. In the third chapter, it was detected that the thing which reveals the populism is emerged from historical reasons unlike populism revealed as a sudden phenomenon. In addition, the policies and discourses of the right populist parties in the country were examined and these rhetorics were included under various titles.