Dayanıklılık antrenmanlarının elit bisikletçilerde makro elementler üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of endurance training on macroelements in elite cyclists
  1. Tez No: 620920
  2. Yazar: GÜRHAN SUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MALİK BEYLEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bisiklet, Dayanıklılık, Antrenman, Makro Element
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, dayanıklılık antrenmanların elit bisikletçilerde makro elementler üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, toplam 30 erkek bisikletçi dâhil edilmiştir. Bisikletçiler 15 İnterval Antrenman Grubu (İAG) ve 15 Kontrol Grubu (KG) olacak şekilde 2 gruba ayrılmıştır. Araştırmada bisikletçilerden“Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu”alınarak, antrenman öncesi araştırmanın önemi hakkında bilgi sahip olmaları, araştırmaya katılım istekleri ve motivasyon düzeylerinin artması sağlanmıştır. Dayanıklılık antrenmanları 8 hafta, haftada 3 gün, günde 90-120 dk olarak planlandı. İAG'ye, hazırlık dönemi içerisinde uygulanan dayanıklılık antrenmanları, ilk 4 hafta içerisinde aralıksız tempo değişmeden 90-100 kadans şeklinde % 50-60 yüklenme şiddetinde (120-140 KAH) uygulandı. 5. ve 6. haftalarda intervaller % 70-80 yüklenme şiddeti (160-170 KAH), 60 sn, 8-10 set, dinlenme aralığı 120-130 KAH (yaklaşık 1-2 dk); 7-8. haftalarda intervaller % 85-95 yüklenme şiddeti (180-190 KAH), 5 dk, 6 set, dinlenme aralığı 120-130 KAH (Yaklaşık 5 dk) olacak şekilde yapıldı. Antrenmanlar bittikten sonra % 40-45 yüklenme şiddetinde düz bir rotada 30 dk soğuma yaptırılmıştır. KG'ye ise dayanıklılık antrenmanları % 50-60 yüklenme şiddetinde (120-140 KAH) düz bir rotada 90-100 kadans tempo değişmeksizin yaptırılmıştır. Bisikletçilerin demografik bilgileri, betimleyici istatistiklerden x̄ (Aritmetik Ortalama) ve SS (Standart Sapma) ile özetlenerek değerlendirilmiştir. Çalışmada üzerinde durulan özellikler bakımından elde edilen veriler faktöriyel düzende“Tekrarlanan Ölçümlerde Varyans Analizi”tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmada grupların seviye ortalamaları arasındaki farklılıkların belirlenmesinde çoklu karşılaştırma yöntemlerinden“Bonferroni Testi”kullanılmıştır. Bisikletçilerin 8 haftalık AÖ ve AS kaybedilen mineral seviyelerinin yüzdesi“%= (Son Test – Ön Test)/Ön Test × 100”formülü ile hesaplandı (Işık ve diğerleri, 2018). Sonuçlar "p0,05). Araştırmanın sonucunda, serum makro mineral ön ve son test değerlerinde İAG'de KG'ye oranla daha fazla azalma tespit edilmiştir. Her gruptaki azalmanın sebebinin antrenman sırasında sıvı kaybına bağlı makro mineral kaybından kaynaklandığı düşünmekteyiz. Fakat İAG'de KG'ye oranla daha fazla azalma görülmesinin sebebi olarak İAG'ye uygulanan dayanıklılık antrenmanlarının kapsamı ve şiddeti ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of resistance training on macro elements in elite cyclists. A total of 30 male cyclists were included in the present study. The cyclists were divided into two groups as 15 cyclists in the Interval Trainings Group (ITG) and 15 cyclists in the Control Group (CG). In the study, the Informed Volunteer Consent Forms were obtained from the cyclists to make then informed about the importance of the study, and to increase their desires and motivation levels to participate in the study. The endurance trainings were planned as 8 weeks, 3 days a week, 90-120 minutes a day. The endurance trainings that were applied to the ITG in the preparatory period were applied at the loading intensity of 50-60% (120-140 KAH) in 90-100 cadence without changing the tempo in the first 4 weeks. In the 5th and 6th weeks, the intervals were carried out as follows; 70-80% loading intensity (160-170 HRV), 60 sec, 8-10 sets, 120-130 HRV resting (approximately 1-2 min) ; in the 7th and 8th weeks, intervals were carried out as follows; ; 85-95% loading intensity (180- 190 HRV), 5 min, 6 sets, 120-130 HRV resting (approximately 5 min). After the trainings were completed, cool down was carried out with 40-45% loading intensity on a straight route as 30 min. To the CG, endurance trainings was applied in 50-60% loading intensity (120-140 HRV), 90-100 cadence without changing the tempo on a straight route. The demographic data of the cyclists were evaluated by summarizing and by using the Descriptive Statistics x̄ (Arithmetic Mean) and SD (Standard Deviation) values. The data that were obtained in terms of the characteristics examined in the study were analyzed in factorial order with the“Variance Analysis in Repeated Measurements”technique. The“Bonferroni Test”, which is one of the multiple comparison methods, was used to determine the differences between the level averages of the groups in the study. The percentage of cyclist's lost mineral levels in 8-week AÖ and AS was calculated with the formula 100% = (Final Test - Pre-Test) / Pre-Test × 100 (Işık et al., 2018). The results were evaluated at "p