Sebebi anlaşılamayan tekrarlayan gebelik kayıplarında endoplazmik retikulum stres proteinlerinin ekspresyon düzeylerinin belirlenmesi
Investigation of expression levels of endoplasmic reticulum stress proteins in unexplained recurrent pregnancy loss
- Tez No: 620983
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ERS, Açıklanamayan Tekrarlayan Gebelik Kaybı, İnsan, ERS, Unexplained Recurrent Pregnancy Loss, Human
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Tekrarlayan gebelik kayıpları (TGK) gebeliklerin%2-5'ini etkileyen sitogenetik anormalliklerdir. Endoplazmik retikulum (ER), hücredeki protein ve lipit üretiminden sorumlu olan normal hücresel fonksiyonların ve hücre sağkalımının sürdürülmesi için önemli bir organeldir. ER stresi (ERS), ER'de çeşitli koşullar altında yanlış katlanmış veya katlanmamış proteinlerin birikmesiyle oluşmaktadır. ERS proteinlerinin gebelik ve TGK sırasında desidua ve koryon villusta ekspresyon seviyeleri bilinmemektedir. ERS proteinlerinin açıklanamayan TGK (ATGK)'deki rolü hakkında literatür bilgisi yoktu. "ATGK'de, ERS proteinlerinin ekspresyon düzeylerinin normal gebeliklere göre koryonik villus ve desiduada farklı olduğu hipotezini oluşturduk. Sebebi anlaşılamayan TGK olan hasta desidua ve koryon villus örneklerinde, ERS proteinleri olan GRP78 ve CHOP'un protein düzeyinde lokalizasyonlarını ve ekspresyonlarını belirlemeyi ve normal gebelik durumu ile karşılaştırarak hastalığın etiyolojisi hakkında fikir sahibi olmayı amaçladık. Yöntem: Kontrol endometriyum (KE) (n = 6), isteğe bağlı sonlandırılmış gebelik (İSG) (n = 6) ve Açıklanamayan Tekrarlayan Gebelik Kaybı (ATGK) (n = 6) olarak üç grup oluşturuldu. Gebelik gruplarının desidua ve koryon alanları stereomikroskop altında ayrıldı. Doku takibinden sonra 5 mikronluk kesitler alındı. HE histolojik boyama ile morfoloji ve ayrıca GRP78 ve CHOP proteinlerinin immünohistokimyasal boyama yöntemleri ile lokalizasyonları değerlendirildi. Bulgular : CHOP ekspresyonu ATGK grubunun maternal bölümünde kontrole göre daha yüksekti. Stromal hücrelerde artan GRP78 ekspresyonu, sağlıklı bir hamilelikte ATGK grubunda gebe olmayan gruba göre daha yüksekti. ATGK'deki desidual hücrelerde de şiddetli CHOP nükleer boyanması gözlenmiştir. İSG ve ATGK hastalarının koryon örneklerinde sitotrophoblast ve syncytiotrophoblast hücrelerinde hem sitoplazmik hem de nükleer GRP78 ve CHOP boyaması gözlenmiştir. Tartışma: İmmunohistokimyasal değerlendirmemiz sonucunda gebeliğin, maternal ve fetal ekstambriyonik hücrelerde ERS'ne neden olduğu, ATGK hastalarında normal gebelik örneklerine göre ERS proteini GRP78'in yüksek bulunması daha şiddetli bir ERS'ne, CHOP ekspresyonunun normal gebelik grubundan daha yüksek şiddette olması ise artmış apoptoza ve patalojik migrasyona bağlı gebelik kayıplarının geliştirebileceğini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Recurrent pregnancy losses (RPL) are cytogenetic abnormalities that affect 2-5% of pregnancies. The endoplasmic reticulum (ER) is an important organelle for the maintenance of normal cellular functions and cell survival, responsible for protein and lipid production in the cell. ER stress (ERS) occurs related to the accumulation of misfolded or unfolded proteins in the ER under various conditions. The expression levels of ERS proteins in decidua and chorionic villus during pregnancy and RPL were not known. There was no literature information on the role of ERS proteins in the Unexplained RPL (URPL). We established the hypothesis that“in (URPL), the expression levels of ERS proteins differ in chorionic villi and decidua compared to normal pregnancies”. We aimed to determine the localization and expressions of ERS proteins, GRP78 and CHOP, in the decidua and chorion villus samples of the patient with URPL, and to have an idea about the etiology of the disease. Method: Three groups were formed as control endometrium (KE) (n = 6), optional terminated pregnancy (TP) (n = 6) and URPL (n = 6). The decidua and chorion areas of the pregnancy groups were separated under a stereomicroscope. After Tissue follow-up, 5-micron sections were taken. Morphology with HE histological staining and also localization of GRP78 and CHOP proteins with immunohistochemical staining methods were evaluated. Results : CHOP expression was higher in the maternal part of the URPL group compared to the control. Increased GRP78 expression in stromal cells was higher in the URPL group than in the non-pregnant group in a healthy pregnancy. Severe CHOP nuclear staining was also observed in decidual cells in URPL. Both cytoplasmic and nuclear GRP78 and CHOP staining were observed in cytotrophoblast and syncytiotrophoblast cells in chorion samples of TP and URPL patients. Conclusion:As a result of our immunohistochemical evaluation, pregnancy caused ERS in maternal and fetal extraembryonic cells, higher levels of ERS protein compared to normal pregnancy samples in URPL patients, increased severity of CHOP expression than normal pregnancy group, increased apoptosis, and pathology. suggests that migration-related pregnancy losses may improve.