Kimlik ve mekan ilişkisi bağlamında Instagram üzerinden kimlik inşası: Bir Starbucks örneği
The relationship of identity and space in the context of identity construction through Instagram: Example of a Starbucks
- Tez No: 621023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Instagram, Kimlik İnşası, Mekan, Social Media, Instagram, Identity Construction, Space
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yeni medyanın gelişmesi ile birlikte kişiler arasındaki iletişim seçenekleri çok farklı bir boyut kazanmıştır. Özellikle sosyal medyanın gelişimiyle birlikte bireylerin hayatlarında değişimler meydana gelmiştir. Bireyler sosyal medyada farklı bir kişilik inşa etme sürecinin içine girmektedirler. Facebookla başlayan bu süreç şimdilerde ise Instagram ile devam etmektedir. Günümüzde Instagram bireylerin kimlik inşalarında önemli bir etkendir. Bu çalışmanın amacı Instagram kullanıcılarının Instagramda oldukları gibi değil olmak istedikleri kimliğe büründükleri konusunda değerlendirme yapmaktır. Bu çalışmaya hedef kitle olarak 18-24 yaş arası üniversite mezunu ve üniversite öğrencileri seçilmiştir. Uygulama Bahçeşehir Starbucks ve Levent Özdilek Avm Starbucks kafelerde katılımcılarla anket sorularını tabletten cevaplatılarak yüz yüze uygulanmıştır. Bu çalışmaya 112 kadın ve 103 erkek olmak üzere toplam 215 kişi katılmıştır. Çalışmanın sonucunda; katılımcılar sosyal medyada çok yoğun vakit geçirmedikleri tespit edilmiştir. Katılımcılar sosyal medyayı kullanma amaçlarını daha çok bir yere aitlik hissi duymak için ve yeni insanlarla etkileşime girmek için olarak belirtmişlerdir. Instagramda ve genel olarak sosyal medyada insanların farklı bir kimlikleri ve hayatları olduğu, burada mutlu oldukları ve burada özgüvenlerini perçinlediklerini göstermektedir. Bunlara ek olarak katılımcılar Instagramın kendilerine olumlu bir görüntü verdiğini düşünmektedir. Starbucks gibi kafelerin Instagram gibi sosyal bir izolasyon sağlayan, kişilerin kendilerini ayrıcalıklı ve özel, mutlu, huzurlu hissettikleri ortamlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of new media, communication options between people have gained a very different dimension. Especially with the development of social media, changes have occurred in the lives of individuals. Individuals are in the process of building a different personality on social media. This process that started with Facebook is now continuing with Instagram. Today, Instagram is an important factor in individuals' identity constructions. The aim of this study is to evaluate the users of Instagram who they want to be not as they are in Instagram. The target group for this study was university graduates and university students aged 18-24. Application were applied face-to-face method in the Starbucks cafes that located in Bahçeşehir and Levent Özdilek Shopping Mall by answering the questionnaire questions from the tablet. A total of 215 people, 112 women and 103 men, participated in this study. As a result of the study; participants spend a lot of time on social media. Participants stated their purpose of using social media as to feel a sense of belonging and to interact with new people. It shows that on Instagram and on social media in general, people have a different identity and life, that they are happy here, and that they reinforce their self-confidence here. In addition, participants think that Instagram gives them a positive image. It has been concluded that cafes like Starbucks provide social isolation like Instagram, where people feel privileged and special, happy and peaceful.