Video sanatı ve enstalasyon bağlamında 'Video Mapping'
'Video Mapping' in the context of video art and instalation
- Tez No: 621022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA ÖZKOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Video Sanatı, Enstalasyon Sanatı, Kavramsal Sanat, Video Mapping, Video Art, Installation Art, Conceptual Art, Video Mapping
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yirminci yüzyılın başlarında gelişmeye başlayan modernizmde“sanat için sanat”anlayışı bulunurken postmodernizmde sanatın daha çok eleştirel tarafı gündeme gelmiştir. Modernizm yaklaşımı sergileyen sanatçılar eserlerine politik yaklaşım sergilemezken, postmodernist yaklaşım sergileyen sanatçıların yarattığı eserlerde tam tersi bir durum söz konusudur. Modernizmin yükselişte olduğu dönemde toplumda ve sanatçılarda fikir birliği, hiyerarşi ve homojenlik gibi kavramlar benimsenmişken; postmodernistlerde eşitlik, heterojenlik ve çoğulculuk gibi kavramlar sanatçıların temel aldığı hususlar haline gelmiştir. Biçimsel olarak bakıldığında ise İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra iyice görünür hale gelen postmodernizmi modern sanattan ayıran en önemli niteliğin kullanılan teknikler olduğu bilinmektedir. Postmodernist sanatta; kurgu, kolaj, manipülasyon ve video mapping gibi teknikler yeniden üretim süreçlerine örnek olarak verilebilir. Teknolojinin gelişmesiyle“yeniden üretim”kavramı, üretim ve çoğaltım teknolojilerine dönüşmüş durumdadır. Bununla birlikte ondokuzuncu yüzyılda multidisipliner çalışma platformlarının ortaya çıktığı görülmektedir. Bununla birlikte günümüzde tüm disiplinlerin iç içe geçtiği ve sınırların ortadan kalktığı söylenebilir. 1960'lı yıllarda gündeme gelmeye başlayan postmodernizmin, sanatın tüm alanlarında kendine yer bulduğu görülmektedir. Birbirine geçen disiplinler arasında en etkili örneklerden biri de“Video Mapping”çalışmalarıdır. Projektör ile çeşitli yüzeylere yansıtılan dijital video çıktıları birden çok disiplin ile birlikte çalışmayı gerektirir. Ortaya çıkan görüntünün izleyici tarafından üç boyutlu olarak algılanması adına bir dizi teknik süreçten geçmesi sağlanmalıdır. Bu teknik süreçler; haritalama çalışmaları, animasyon üretimi ve kurgu gibi adımlardır. Video mapping tekniğiyle gerçekleştirilen uygulamalarının sergilenme koşulları diğer sanat uygulamalarına göre bazı farklılıklar taşımaktadır. Bu açıdan video mapping ile enstalasyon sanatının birlikte değerlendirilmesi gerekir. Enstalasyon sanatı, bir mekân içinde kurgulanan sanatsal çalışmanın mekân ile bütünleşmesi ve ilişki kurması anlamına gelmektedir. Bu sayede izleyici eseri, deneyimleyerek yorumlayabilme imkânı bulmaktadır. Bu çalışmada, yirminci yüzyıl sanat ortamını hazırlayan şartlar, kitle kavramı bağlamında detaylı bir şekilde incelenmiştir.“Video Mapping”tekniğinin bağdaştığı sanat disiplinleri araştırılmıştır. Yine bu teknikle hazırlanan uygulamalar sayesinde kavramsal sanatta anlam üretim süreci ele alınmış; video sanatı ve enstalasyon bağlamında örnek bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Örnek uygulamada mekân bağlamında bir platform tasarlanmış, platformun içine mapping için farklı bir maket eklenmiştir. Platform içerisinde ise tül kullanılarak derinlik etkisinin oluşturulması hedeflenmiştir. Platform içine yerleştirilen makete ve platforma yansıtılan video çıktılar ile iki farklı zemini bütünleştirip bir enstalasyon kurgusu gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile birlikte Türkiye'de akademik düzeyde“video sanatı ve enstalasyon bağlamında video mapping tekniği”ilk defa uygulanmıştır. Türkiye'de reklam ve pazarlama alanında kullanımı son yıllarda yaygınlaşan ancak sanatsal üretim aracı olarak örneğine az rastlanan video mapping tekniğinin video sanatı ve enstalasyon bağlamında sanatsal çalışmalarda da etkin bir teknik olarak kullanılabileceğini etmekle birlikte bu tekniğin kullanımının adımlarını kılavuz olarak aktarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modernism, which started to develop at the beginning of the twentieth century, has the understanding of“art for art”; In postmodernism, critical aspects of art have come up more. While the artists exhibiting a modernism approach do not exhibit a political approach to their works, the works created by the artists with a postmodernist approach are the opposite. While modernism was on the rise, concepts such as consensus, hierarchy and homogeneity were adopted in society and artists; In postmodernists, concepts such as equality, heterogeneity and pluralism have become the subjects that artists are based on. From a formal perspective, it is known that the most important quality that distinguishes postmodernism from modern art, which became well visible after the II. World War, is the techniques used. In postmodernist art; techniques such as editing, collage, manipulation and video mapping are examples of reproduction processes. With the development of technology, the concept of“reproduction”has turned into production and reproduction technologies. Multidisciplinary work platforms began to emerge in the nineteenth century. However, today it can be said that all disciplines are intertwined and borders have disappeared. It is seen that postmodernism, which started to come to the agenda in the 1960s, found its place in all fields of art. One of the most effective examples of interdisciplinary is“Video Mapping”studies. Digital video outputs projected on various surfaces with the projector require working with multiple disciplines. To perceive the resulting image in three dimensions by the viewer, it must be ensured that it goes through a series of technical processes. These technical processes include steps such as mapping studies, animation production and editing. The display conditions of the applications performed with the video mapping technique have some differences compared to other art applications. In this respect, video mapping and installation art should be evaluated together. The art of installation means that the artistic work that is constructed in a space is integrated with the space and establishes a relationship. In this way, the audience has the opportunity to interpret the work by experience. In the sample application in this study, a platform was designed in the context of place and a different model for mapping was added to the platform. In the platform, it is aimed to create a depth effect using tulle. An installation setup was tried to be realized by integrating two different floors with the video outputs reflected on the platform and platform placed in the platform. In this study, the conditions that prepared the twentieth century art environment were examined in detail in the context of the concept of mass. Art disciplines that are compatible with the“Video Mapping”technique were researched. Again, thanks to the applications prepared with this technique, the process of producing meaning in conceptual art was handled; a sample application has been realized in the context of video art and installation. In Turkey, video mapping technique, which became widespread in recent years in the use of advertising and marketing, but its use as a means of artistic production is rare. Together with this study,“video mapping technique in the context of video art and installation”was applied for the first time in the academic level in Turkey. Thus, it is aimed to show that video mapping technique can be used as an effective technique in artistic works in the context of video art and installation and to transfer the steps of this technique as a guide.