Endülüs Arap edebiyatında kadın şairler: Vellâde Bint Müstekfî-Billâh örneği
Andalusian women poetry and sample of Wallada Bint al-Mustakfi
  1. Tez No: 621049
  2. Yazar: MENEKŞE AYDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Şiir, Vellâde, Kadın Şairler, Andalusia, Poem, Wallada, Women Poets
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Vizigot İspanyası'nın zayıf durumu ve Tarık b. Ziyad ile ordusunun VIII. yüzyılda bu toprakları fethiyle beraber, uzun soluklu bir egemenlik hareketi başlamıştır. Bu fetihle birlikte bölgeye yerleşen Müslümanların sahip olduğu şiir ve edebiyat mirası da nesilden nesle aktarılmıştır. Çalışmamızda Endülüs Arap Edebiyatının özünü oluşturan şiir sanatı çerçevesinde kadın şairleri ele almış bulunmaktayız. Endülüs Arap Edebiyatında önemli şiirlere imza atan kadın şairlerin meşhur olanlarının hayatları ile şiirleri incelenmiş, seçkin şairlerden Vellâde bint Müstekfî-billâh'ın hayatı, şairlik kabiliyeti, bu konudaki bilgi birikimi, ilişkileri ve şiirleri geniş çapta ele alınmıştır. Ayrıca Türkçe ve yabancı dilde kaynaklara başvurularak Endülüs Arap Edebiyatı hakkında genel bir bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Longterm sovereignty movement was started with the conquest of Tarik b. Ziyad and his army in the 8th century with the weak condition of Vizigoth's Spain. With this conquest, the poetry and literary heritage of the Muslims who were settled in the region has been passed on from generation to generation. In our study, we have discussed female poets within the framework of the art of poetry which constitutes the essence of Andalusian Arabic Literature. The famous poets of female poets who wrote important poems in Andalusian Arabic Literature were examined by us as well as their lives and poems. Wallada bint al-Mustakfi's life, her poetic talent, her knowledge, relations and poems are widely discussed. In addition, general information about Andalusian Arabic Literature was given using references written in Turkish and foreign languages. The