الغزال في العصر الأندلسي (الغزليات بين حفصة الركونية وأبي جعفر الأندلسي)
Endülüs döneminde gazel (Hafsa er-Rekûniyye ve Ebû Ca'fer el-Endulüsî arasındaki gazeller)
- Tez No: 781976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Şiir edebiyatı, Endülüs döneminde gazel, şiir, edebi ve mürasele şiirleri, Shir literature, ghazal in the Andalusian period, poetry, between literary an mural poems
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmamız Endülüs döneminde Hafsa bint el-Hac er-Rukuniyye ve Ebu Jaafer el-Endülüsi arasında şiir mukabelelerini ele almaktadır. Hafsa bint el-Hac er-Rukuniyye ve Ebu Jaafer el-Endülüsi Endülüs döneminin önemli şairlerindendir. Aralarındaki şiir müraselesi bu dönemin Arap ğazel şiirlerinin en iyi örnekleridir. Bu sebepten biz bu konuyu araştırmayı uygun bulduk. Konu daha önce ele alınmamaktır. Araplar Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, yaklaşık sekiz asır boyunca varlığını koruyan, medeniyet ve kültürde çığır açan bir devlettir, edebiyat ve şiirde sadece Avrupa kıtasına değil yedi kıtaya birden örnek olmuştur. Endülüs'ün kendine has şiir türlerinin olması Arap edebiyatına büyük katkılar sağlamıştır, aslında Endülüs halkı edebiyattan, şiirden, musikiden, sanattan anlayan, anlama ve anlatma kabiliyetleri yüksek olan insanlardı. Şairlerde bulunan sanatçı vasıfları onlarda da mevcuttu. Aynı şekilde Endülüslü kadınların şiire ve sanata karşı özel bir ilgilerinin olduğunu da söylemeden geçemeyelim. Gazel ise, Arap edebiyatında en eski ve en yaygın kullanılan şiir sanatlarından biridir. Çünkü doğrudan insaın doğası ve özel kişisel tecrübeleri ile bağlantılıdır. Gazel, kadınlara aşk ve güzel duyguları ifade etmek ve şiire dökerek onlarla sohbet etmek anlamına gelmektedir. Endülüs Arap şiirinde ğazel, diğer asırlarda olduğundan daha ilgi görmüş, yaygın kazanmış ve şiir konuları arasında önemli bir yere sahip olmuştur. Bu çalışmamız Endülüs döneminde çağının en üstün kadın şairi kabul edilen Hafsa bint el-Hac er-Rukuniyye ve aynı dönemde büyük şair Ebu Jaafer el-Endülüsi arasında şiir mukabelelerini ele almaktadır. Hafsa bint el-Hac er-Rukuniyye ve Ebu Jaafer el-Endülüsi Endülüs döneminin önemli şairlerindendir. Aralarındaki şiir müraselesi bu dönemin Arap ğazel şiirlerinin en iyi örnekleridir. Bu sebepten biz bu konuyu araştırmayı uygun bulduk. Konu daha önce ele alınmamaktır. Bu çalışmamız giriş ve dört bölümden oluşmaktadır, giriş bölümde Arap şiiri ve Endülüs şiirinde gazel konusunu ele aldık. Birinci bölümde, Endülüs döneminde genel bakış olarak incelenmiş ve iki başlıklar üzerine kurgulanmıştır. İkinci bölümde, Hafsa er-Rukuniyye'nin hayatı ve şiirlerini, Jaafer el-Endülüsinin hayatını ve şiirlerini üzerinde durulmaya çalışılmıştır, üçüncü bölümde, ikisinin arasındaki şiir müraselesi örnekleriyle incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with poetry responses between Hafsa Bint El- hac El- rukuniyye and Jaafar El- Endulusi in the andalusian period. Hafsa El- rukuniyye and Jaafar El- Endulusi are important poets of andalusian period. The correspondent poetry among them are the best examples of Arabic Ghazel poems of this period. For this reason, we found this topic suitable to explore. The topic has not been dealt with before. Today's Spain, which the Arabs called Andalusia, is an epoch-making state in civilization and culture that has preserved its existence for about eight centuries. The fact that Andalusia has its own types of poetry has made great contributions to Arabic literature, in fact, Andalusian people were people who understood literature, poetry, music, art, and had a high ability to understand and explain. The artistic qualities found in poets were also present in them. Likewise, let's not forget that Andalusian women had a special interest in poetry and art. Gazel is one of the oldest and most widely used poetry arts in Arabic literature. Because it is directly related to human nature and private personal experiences. Gazel means expressing love and beautiful feelings to women and chatting with them by pouring them into poetry. Gazel in Andalusian Arabic poetry attracted more attention than in other centuries, gained widespread popularity and had an important place among the subjects of poetry. This study deals with the poetry responses between Hafsa bint al-Hac er-Rukuniyye, who was accepted as the most outstanding female poet of her age in the Andalusian period, and Ebu Jaafer al-Endulusi, a great poet in the same period. Hafsa bint al-Hac el-Rukuniyye and Ebu Jaafer al-Endulusi are important poets of the Andalusian period. Their poems are the best examples of Arabic ghazal poems of this period. For this reason, we found it suitable to explore. The subject has not been dealt with before. This study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, we discussed the Arabic poetry and the ghazal in Andalusian poetry. In the first part, the Andalusian period is examined as a general view and built on two titles. Moreover, i tried to establish a discussion about Hafsa el-Rukuniyye's life and poems and Ebu Jaafer el-Endulusi's life and poems. Finally, I tried to examine the poetry correspondence between them.