Teknolojik yatkınlığın girişimcilik eğilimine etkisinde örgütün yenilikçilik düzeyinin düzenleyici rolü üzerine amprik bir araştırma
An ampric research on the regulatory role of the organization's level of innovation in the effect of technological readiness on entrepreneurial tendency
- Tez No: 621051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SUNDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Yakınlık, Girişimcilik Eğilimi, Örgütsel Yenilikçilik, Technology readiness, Entrepreneurial Tendency, Organizational Innovation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yeni teknolojilere uyum sağlamak yeni teknolojilere sahip olmak kadar önemlidir. Bundan dolayı da teknoloji kültürü ve insanların teknolojik yatkınlıkları önem arz etmektedir. İyimserlik ve yenilikçilik, teknolojiye yatkınlığın olumlu nedenleridir. Diğer taraftan, rahatsızlık ve güvensizlik olumsuz tutumlardır. Teknolojik yatkınlık ile girişimcilik eğilimi arsında pozitif yönde bir ilişkiden bahsedilebilir. Yenilik ve örgütsel yeniliğin de teknolojik yatkınlık ile girişimcilik eğilimi arasında bir etki yapabileceği bu araştırmanın temelini oluşturmakladır. Bu araştırmanın sorusu; teknolojik yatkınlığın girişimcilik eğilimine etkisinde yenilikçilik düzeyinin düzenleyici bir etkisi var mıdır? Bu amaçla, teknolojik yatkınlığın girişimcilik eğilimine etkisinde örgütün yenilikçilik düzeyinin düzenleyici rolü araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacı, teknolojik yatkınlık ile girişimcilik eğilimi arasındaki ilişki saptanarak bu ilişkide örgütsel yenilikçiliğin düzenleyici rolünün olup olmadığına bakılmasıdır. Buradan hareketle anketlerden elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş olup, analiz sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı analizlerde parametrik testlerden (T-Testi ve Anova) faydalanılmış olup korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuca göre teknolojik yatkınlığın girişimcilik eğilimine pozitif yönde etkisi bulunmaktadır ve teknolojik yatkınlığın girişimcilik eğilimine etkisinde örgütün yenilikçilik düzeyinin düzenleyici rolü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Adapting to new technologies is as important as having new technologies. Therefore, technology culture and technological inclinations of people are important. Optimism and innovation are positive reasons for the propensity to technology. On the other hand, discomfort and insecurity are negative attitudes. There is a positive relationship between technological tendency and entrepreneurial tendency. Innovation and organizational innovation can also have an impact between technological tendency and entrepreneurial tendency. The question of this research; Does the level of innovation have a regulatory effect on the impact of technological propensity on entrepreneurial tendency? For this purpose, the regulatory role of the innovation level of the organization in the effect of technological disposition on entrepreneurial tendency was investigated. The aim of this study is to determine the relationship between technological tendency and entrepreneurial tendency and to determine whether organizational innovation has a regulatory role in this relationship. Based on this, the data obtained from the questionnaires were analyzed with SPSS program and the findings obtained from the analysis were interpreted. Since the data showed normal distribution, parametric tests (T-Test and Anova) were used in the analyzes and correlation and regression analyzes were performed. According to the results, technological tendency has a positive effect on entrepreneurship tendency and it is determined that the innovation level of the organization has a regulatory role on the effect of technological tendency on entrepreneurship tendency.