Makroekonomik değişkenlerin katılım bankalarının aktif büyüklüğüne etkisi: Bir zaman serisi analizi
Effect of macroeconomic variables on the size of participation banks' asset: A time series analysis
  1. Tez No: 621057
  2. Yazar: BAHAR KAYANTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Makroekonomik Değişken, Katılım Bankacılığı, İslami Finans, Macroeconomic Variable, Participation Banking, Islamic Finance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma da Makroekonomik değişkenlerin Katılım bankacılığının aktif büyüklüğüne etkisi incelenmektir. İslami finans aracı olan katılım bankalarının aktif büyüklüğü ile makroekonomik değişkenlerden; bankacılık sektörü aktif büyüklüğü, döviz kuru, GSYİH ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki karşılıklı ilişkiyi tespit etmek amacıyla çeşitli analiz yöntemleri uygulanmıştır. Veriler E-views programı aracılığıyla EKK testi ve granger nedensellik yöntemler ile analiz edilmiştir. EKK testi sonuçlarına göre Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğündeki 1 puanlık değişim Katılım bankacılığı aktif büyüklüğünde 0.81 puanlık bir artışa neden olmaktadır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki 1 puanlık artış katılım bankalarının aktif büyüklüğünde 0.004 puanlık bir artışa neden olmaktadır. Döviz kurundaki artış katılım bankaları aktif büyüklüğüne negatif etkide bulunurken, GSYİH'nın K.B. aktif büyüklüğüne pozitif katkı da bulunmakla beraber katsayılar istatistiki açıdan anlamlı bulunmamaktadır. Granger nedensellik analizi sonucuna göre Bankacılık sektörü aktif büyüklüğünden Katılım bankacılığı aktif büyüklüğüne doğru % 10 ve Katılım bankacılığı aktif büyüklüğünden GSYİH ya doğru % 5'lik önem düzeyinde tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of macroeconomic variables on the asset size of Participation banking is examined. Among the macroeconomic variables and the asset size of participation banks, which are Islamic financial instruments; Various analysis methods have been applied to determine the interrelation between the asset size of the banking sector, exchange rate, GDP and foreign direct investment. The data were analyzed by EQ views and OLS test and granger causality methods. According to the results of the OLS test, 1 point change in the asset size of the banking sector causes an increase of 0.81 points in the size of participation banking assets. An increase of 1 point in foreign direct investments causes an increase in the asset size of participation banks by 0.004 points. Participation banks of the increase in the exchange rate had a negative effect on the asset size, while the GDP of K.B. Although there is a positive contribution to the asset size, the coefficients are not statistically significant. According to the results of Granger causality analysis, it was concluded that there is a one-way causality relationship from the banking sector asset size to the Participation banking asset size of 10% and from the participation banking asset size to the GDP of 5%.