Türkiye'de kadın hakları konusunda yaşanan gelişmeler ve kadınların siyasal yaşama katılımının analizi
Developments on women's rights in Turkey and analysis ofwomen's participation in political life
  1. Tez No: 621076
  2. Yazar: NURAY SENCER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Siyasal Yaşam, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Hakları, Women, Political Life, Gender, Women's Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kadın, dünyada ve ülkemizde geçmişten bugüne gelene kadar birçok mücadele içinde kalmıştır. Toplumların genelinde toplumsal cinsiyet ayrımından dolayı kadın ikinci planda bırakılmıştır. Erkek hâkimiyetinin fazla olduğu toplumlarda kadınlar sürekli ezilmiş, değersizleştirilmiştir. Ataerkil bir sistemden kapitalist bir sisteme kadar kadın değişik koşullarda her zaman cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele etmiştir. Kadın sadece üreme ve evde hizmet eden düşüncesinin ötesine geçememiştir. Kapitalist sistemin etkisiyle de kadınlar artık kendilerine yeni bir yol çizmişlerdir. Kadınlar kendi aralarında örgütlenmeye başlamışlardır. Kadınlar özellikle işçi sınıflarının ezilmesinden kaynaklı ortaya çıkan sorunları ele almışlardır. Kendi cinsiyetine yapılan ayrımcılık sorunları üzerinde durmuşlardır. Siyasal katılımla da, kadın çağdaş bir demokratik olgu olmuştur. Kadınların siyasal haklar elde etmesi ilk olarak Batı'da başlamıştır. Ülkemizde ise kadınların siyasal haklar elde etmesi dünyada yaşanan feminizm olaylarından etkilenerek başlamıştır. 1930 yılında Türk kadının siyasal hak kazanması tüm dünyada bir ilktir. Kadınların siyasal alanda yerini alması, toplumda istediği değeri görmesi için bir başlangıçtır. Bu çalışmada kadınların siyasal alanda yeterince iyi bir konuma sahip olmamasının nedeni olan toplumsal cinsiyet algısı üzerinde öncelikle durulmuştur. Çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Bu kapsamda, ilk bölümde siyasal yaşam, toplumsal cinsiyet, eşitsizlik, haklar ve kadın hakları konuları incelenmiştir. İkinci bölümde ise, Cumhuriyet dönemi anayasalarında insan ve kadın hakları, Türk siyasal yaşamda kadınlar ve anayasal hakları ele alınmıştır. Son bölümde ise, günümüzde kadınların durumu ve yeni gelişmeler istatistiki veriler ve akademik çalışmalar incelenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Women, in the world and in our country has been in many struggles from past to present. Due to gender discrimination in general societies, women are left behind. In societies where male domination is high, women are constantly oppressed and devaluated. From a patriarchal system to a capitalist system, women have always struggled aganist gender discrimination under different conditions. The woman could not go beyond the idea of reproduction and serving at home only. Under the influence of the capitalist system, women have drawn a new path for tehmselves. Women have started to organize among themselves.Women dealt with the problems arising from the oppression of the working classes. They focused on the problems of discrimination against their gender. With political participation, women have become a contemporary democratic phenomenon. Women's political rights first began in the West. İn our country, women's political rights began to be influenced by the events of feminisim in the world. Turkish women's political rights in 1930 is a first in the world. Women's place in the political sphere is the beginning to see the value tehy want in society. İn the study, gender perception, which is the reason why women do not have a good enough position in the political field, is emphasized first. Our study consists of three parts. In this context, in the first part, political life, gender, inequality, rights and women's rights are examined. In the second part, human and women's rights in Turkish Republican constitutions, women in Turkish political life and their constitutional rights are discussed. In the last part, the current situation of women and new developments are discussed by analyzing statistical data and academic studies.