Küreselleşme olgusunun Latin Amerika ve Ortadoğu devlet yapılarına etkileri: Makroperspektifte
The effects of globalization on state structures in Latin America and the Middle East: From the macroperspective
- Tez No: 621077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Demokratikleşme, Ortadoğu, Latin Amerika, Coğrafi Keşifler, Sömürgeleştirme, Liberalizm, Devrim, Globalization, Democratization, Middle East, Latin America, European Exploration - Age of Discovery, Colonization, Liberalism, Revolution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ortadoğu ve Latin Amerika devlet yapılarına yönelik, küreselleşme bağlamında yaşanan kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal olgular; bölge devletlerini geçmişten bugüne dek etkileyen olaylar zinciridir. Demokratikleşme çerçevesinde; Ortadoğu ve Latin Amerika'ya demokratik değerler uygulanmaya çalışılmış, ancak bu yaklaşımın sebebi tamamen küreselleşme taraftarı devletlerin çıkarları doğrultusundadır. Aynı zamanda demokratik değerler kullanılarak, birçok ülkede askeri harekatlar, darbeler gerçekleştirilmiş, çok sayıda insanın sosyal yapısı değişime uğramıştır. Küreselleşme ana hatları ile açıklanıp, Ortadoğu ve Latin Amerika'da ki örnek verilen devlet yapılarına etkileri incelenmiştir. Tarihsel bağlamda kronolojik olarak ilerleyen çalışma, devletlerin küreselleşme ile karşılaştıkları ilk dönemden başlamaktadır. Ortadoğu devletleri için daha eskiye dayanan bu yaklaşım, Latin Amerika devletleri için Coğrafi Keşifler ile birlikte başlamaktadır. Küreselleşme ekonomik anlayıştan çıkarılmış; sadece siyasal, devlet yapısına etkileri çerçevesinde değil, makroperspektifte incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural, social, economic and political events in the context of globalization for the Middle East and Latin American state structures are the chain of events affecting the states of the region from past to present. Within the framework of democratization, democratic values have been tried to be applied to the Middle East and Latin America, but the reason for this approach is in the interests of the states which are party to the globalisation. At the same time, military operations and coups have been carried out in many countries, using democratic values, and the social structure of many people has changed. The effects of globalization on state structures in Middle East and Latin America. The chronological study in historical context begins from the first period when states faced globalization. For the Middle East states, this approach, which is based on earlier, starts with geographical discoveries for Latin American States. Globalization has been removed from the economic understanding; it has been tried to be examined not only within the framework of its political and state structure but also in the macroperspective.