Kawabata Yasunarı'nin eserlerinde kadın
Women in the novels of Kawabata Yasunari (川端康成の作品における女性)
- Tez No: 621084
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TEKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kawabata Yasunari, yapısal anlatı çözümleme yöntemi, kadın, Dağın Sesi (Yama no Oto - 山の音), Göl (Mizūmi - みずうみ), Uykuda Sevilen Kızlar (Nemureru Bijo - 眠れる美女), Kawabata Yasunari, structural narrative analysis method, woman, The Sound of the Mountain (Yama no Oto - 山 の 音), The Lake (Mizūmi - み ず う み)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada 1968 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almış ilk Japon yazar Kawabata Yasunari'nin (1899-1972) romanları örnekleminde, Japon bir erkek yazarın kadın kimliklerini algılayışı ve sunuluşunun ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ortak özellikler barındırması nedeniyle yazarın Dağın Sesi (Yama no Oto - 山の音1949-54), Göl (Mizūmi - みずうみ, 1954-55), Uykuda Sevilen Kızlar (Nemureru Bijo - 眠れる美女, 1960-61) eserleri tezin araştırma örneklemini oluşturmuştur. Eserlerdeki kadın tasvirlerine somut şekilde ulaşabilmek için Todorov'un yapısal anlatı çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Çözümleme sonucunda, Kawabata'nın tasvirlerinden yola çıkarak, yazarın eserlerinde kadınlara yüklediği roller başlıklar halinde sınıflandırılarak ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca eserlerdeki kadın karakterlerin kimliğine etki eden toplumsal, ailevi, psikolojik etkenler ve erkekte kadın benliğinin oluşumu ortaya konmuştur. Eserlerde, kadına olumlu ve olumsuz nitelikler yüklendiği tespit edilmiştir. Eserlerde kadına günahları arındıran bir güç, soyut güzellikler taşıyan bir varlık gibi olumlu özelliklerin yanı sıra güvenilmez, kıskanç, erkeği cehenneme çağıran bir şeytan gibi olumsuz nitelikler yüklendiği de görülmüştür. Ayrıca eserlerdeki erkek kahramanların psikolojik dünyasında kadınları, Madonna-Fahişe Sendromuna göre sınıflandırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak erkeğin, bir kadın bedeninden doğduğu ve anne bedenini temsil eden genç bir kadın bedeni yanında ölmesi durumunda huzura kavuşacağı görüşünün eserlerde vurgulandığı anlaşılmıştır. Yani erkeğin dönüşü yine bir kadına olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the perception and representation of the understanding of female identities by a male author in the novels by Kawabata Yasunari (1899-1972), the first Japanese author to win the Nobel Prize in 1968. Due to their common features Kawabata's The Sound of the Mountain (Yama no Oto - 山 の 音 1949-54), The Lake (Mizuumi - み ず う み, 1954-55), The House of Sleeping Beauties (Nemureru Bijo - 眠 れ る 美女, 1960-61) are chosen as the exemplary samples for analysis. Todorov's structural narrative method has been applied to achieve more concrete female depictions. As a result of the analysis, basing on Kawabata's depictions, the roles assigned to women in the novels were categorized under distinct titles. In addition, social, familial, psychological factors that affect the identity of the female characters and the formation of the female self in man have been revealed. Kawabata attributes some positive and negative qualities to women in his works. In addition to the positive features such as having a power purifying sins or being entities carrying abstract beauty; it has been observed that the women in the novels also bear negative qualities such as unreliability, jealousy or are defined as demons luring men to hell. In the psychological world of male heroes, that women are classified according to Madonna-Whore Syndrome. As a result, it was understood that Kawabata's works underline the idea that man is born from the female body and that he would get peace only when he dies next to a young woman representing the mother's body. So, it is stated that the destination of man is eventually a women.