Türkiye'de yetişen bazı genista L. türlerinin kimyasal içeriklerinin ve antioksidan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of antioxidant effects of chemical composition of some genista L. species grown in Turkey
  1. Tez No: 621105
  2. Yazar: ELİF AYÇA ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SEVER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antienflamatuar, Antioksidan, Genista, YPSK Analizi, Antiinflammatory, Antioxidant, Genista, HPLC Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Fabaceae familyasına ait bir cins olan Genista L., Akdeniz bölgesi ve Batı Asya'da dağılım gösteren bir cinstir. Dünya'da toplamda 140 adet türü yetişmekte ülkemiz ise 14 taksonla temsil edilmektedir. Genista'lar üzerinde yapılmış çalışmalarda bitkilerin hipoglisemik, antimikrobiyal, antiülser, spazmolitik, antioksidatif, hepatoprotektif, östrojenik, antienflamatuar etkileri, farklı insan kanser hücrelerine karşı sitotoksik etkileri, troid bezi üzerine etkileri tespit edilmiştir. Çalışmamızda Genista cinsine ait 4 türün (G. albida, G.aucheri, G.sessilifolia ve G.tinctoria) toprak üstü kısımlarının metanollü ve sulu ekstreleri kullanılarak toplam fenol ve toplam flavonoit miktar tayini yapılmıştır. Yine aynı ekstrelerden hareketle antienflamatuar aktivite tayini ve ABTS ve DPPH yöntemleri kullanılarak antioksidan aktivite tayini gerçekleştirilmiştir. Fenolik asit, izoflavon ve flavonoitlerden oluşan 15 tane standart maddenin kalitatif analizi yapılmıştır. Metanollü ekstrelerden hareketle ise kalitatif olarak tespit edilen izoflavon ve flavonoitlerden oluşan 7 adet standartın (daidzin, rutin, viteksin, luteolin-7-glukozit, apigenin-7-glukozit, luteolin, apigenin) YPSK yöntemiyle miktar tayini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Genista L., a genus belonging to the Fabaceae family, is a genus distributed in the Mediterranean region and West Asia. A total of 140 species are grown in the world and our country is represented by 14 taxa. In studies conducted on Genista species , hypoglycemic, antimicrobial, antiulcer, spasmolytic, antioxidative, hepatoprotective, estrogenic, anti-inflammatory effects of plants against cytotoxic effects and thyroid gland were determined. In our study, total phenol and total flavonoids were determined by using methanolic and aqueous extracts of the arial parts of 4 species of Genista genus (G. albida, G.aucheri, G.sessilifolia and G.tinctoria). Antiinflammatory activity was determined from the same extracts and antioxidant activity was determined using ABTS and DPPH methods. Qualitative analysis of 15 standard substances consisting of phenolic acid, isoflavones and flavonoids were performed. With methanol extracts, quantification of 7 standards (daidzin, routine, vitex, luteolin-7-glucoside, apigenin-7-glucoside, luteolin, apigenin), which are determined qualitatively consisting of isoflavones and flavonoids, were determined by HPLC method.