Sporda değerler, hedef yönelimleri ve ahlaki karar alma tutumlarının incelenmesi
Investi̇gati̇on of the values exami̇ne values, goal ori̇entati̇ons and atti̇tudes to moral deci̇si̇on-maki̇ng i̇n sports
- Tez No: 621122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Hedef Yönelimleri, Ahlaki Karar Alma Tutumları, Spor, Values, Goal Orientations, Attitudes to Moral Decision Making, Sport
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sporda değerler, hedef yönelimleri ve ahlaki karar alma tutumlarının incelenmesidir. Yöntem: Çalışma grubunu Antalya ilinde farklı spor kulüplerinde takım ve bireysel olarak farklı branşlarda spor yapan 16-20 yaş aralığındaki 368 lisanslı sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Altyapı Sporlarında Değerler Ölçeği-2 (YSVQ-2)”,“Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği (SGEYÖ)”ve“Altyapı Sporlarında Ahlaki Karar Alma Tutumları Ölçeği (AMDYSQ)”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda sporcuların daha çok görev yönelimli hedeflere sahip olduğu ve sırasıyla yetkinlik, ahlak ve statü değerlerine önem verdiği görülmüştür. Sporcuların hile ve yarışmaseverlik puanları düşük, adilce kazanmayı koruma puanları yüksek ortalamaya sahiptir. Pearson korelasyonu sonuçları, görev yönelimi ile ahlak değerleri, yetkinlik değerleri ve adilce kazanmayı koruma arasında ve ego yönelimi ile statü değerleri arasında anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca ahlak değeri ile adilce kazanmayı koruma arasında pozitif; ahlak değeri ile hile arasında negatif anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Karşılaştırmalı analiz sonuçlarına göre ise, cinsiyet ve spor türü değişkeni açısından görev yönelimi yarışmaseverlik ve ahlak değeri puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma ile sporcuların değerleri, hedef yönelimleri ve ahlaki karar alma tutumları arasında ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine values, goal orientations and attitudes to moral decision-making in sports. Method: The study group consisted of 368 athletes aged between 16-20 years who play different sports in different sport clubs in Antalya.“Youth Sport Values Questionnaire-2 (YSVQ-2)”, The Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire (TEOSQ) and "Attitudes to Moral Decision-Making in Youth Sport Questionnaire (AMDYSQ) used as data collection tools. Results: According to the findings of the research, it was seen that athletes have more task oriented goals than ego oriented goals. Athletes give importance to competency, morality and status values respectively. Athletes have a low average of cheating and gamesmanship scores and high average of keep winning in proportion scores. Results of the Pearson correlation indicated that there was a significant positive association between task orientation and moral values, competence values and keep winning in proportion, and between ego orientation and status values. In addition, there is a positive correlation between moral value and keep winning in proportion, and a negative relationship between moral value and cheating. According to the results of the comparative analysis, significant differences were found in terms of gender and sport type variables in the task orientation, gamesmanship and moral value scores. Conclusion: In this study, it is determined that there are relationships between athletes' values, goal orientations and moral decision making attitudes.