Web arayüz tasarımında görselliğin önemi
The importance of visuality in web interface design
- Tez No: 621172
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Web Tasarım, Web Arayüz Tasarımı, Grafik Tasarım, Web Sayfası, Web Sitesi, Web Design, Web Interface Design, Graphic Design, Web page, Website
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, bir web sitesinin görsel tasarımını etkileyen unsurların irdelenerek örnek bir web arayüz tasarımı hazırlanmasını içerir. Web arayüz tasarımında görselliğin önemli olup olmadığının öğrencilere yapılan anket uygulaması ile tespit edilmesini kapsamaktadır. Literatür taraması sonucu elde edilen konu başlıkları incelenmiş ve araştırmacı tarafından Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi için örnek bir arayüz tasarımı hazırlanmıştır. Web arayüz tasarımının görsel estetiğe ve kullanılabilir bir yapıya sahip olması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda görsel tasarım ilkeleri, kompozisyon, tipografi ve renk kavramları dikkate alınarak arayüz tasarım aşaması tamamlanmıştır. Hazırlanan arayüz tasarımı, ekran boyutlarına göre HTML, CSS, JavaScript dilleri kullanılarak duyarlı bir web sitesine dönüştürüldü. Ayrıca, tasarlanan arayüz hakkında öğrencilerin görüşleri sorulmuştur. Ankete katılım gösteren 156 öğrencinin görüşleri analiz edilerek yorumlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research involves examining the factors affecting the visual design of a website and preparing a sample web interface design. Besides it covers the determination of whether the visuality in web interface design is important or not with the questionnaire applied to the students. The topics obtained as a result of the literature review were examined and a sample interface design for Kütahya Dumlupınar University Faculty of Fine Arts was prepared by the researcher. The web interface design is intended to have a visual aesthetics and a usable structure. In this direction, the interface design phase has been completed by taking into consideration the principles of visual design, composition, typography and color. The prepared interface design was transformed into a responsive website by using HTML, CSS, JavaScript languages according to screen sizes. Moreover, the opinions of students were asked about the interface designed. The opinions of 156 students who participated in the survey were analyzed and interpreted. Suggestions were made according to the results of the analyses.