Okul psikolojik danışmanlarının Suriyelilere yönelik kaygı ve sosyal temaslarının çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik algılarıyla ilişkisi
The relation between school counselors' anxiety and social contacts with Syrians and multicultural counseling self efficacy
- Tez No: 621178
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Temas, Gruplararası Kaygı, Çokkültürlülük, Çokkültürlü Psikolojik Danışma, Çokkültürlü Psikolojik Danışma Yeterlik Algıları, Social Contact, Intergroup Anxiety, Multiculturalism, Multicultural Psychological Counseling, Multicultural Psychological Counseling Self Efficacy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul psikolojik danışmanlarının geçici koruma altındaki Suriyelilere ilişkin kaygı ve sosyal temas düzeylerinin, çokkültürlü psikolojik danışma yeterliklerine ilişkin algılarını yordama düzeylerini ortaya koymaktır. Araştırmanın nicel verileri, Türkiye'de çalışan ve çalışma kapsamında ulaşılabilen 288 okul psikolojik danışmanından, nitel verileri ise gönüllülük esası gözetilerek, görüşme sorularını yanıtlamayı kabul eden 10 psikolojik danışmandan toplanmıştır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak amacıyla; Demografik Bilgi Formu, Sosyal Temas Ölçeği, Gruplararası Kaygı Ölçeği ve Çokkültürlü Psikolojik Danışma Yeterlikleri Ölçeği kullanılmış, nitel verilerin elde edilmesinde ise yarı yapılandırılmış görüşme sorularından yararlanılmıştır. Bulgular okul psikolojik danışmanlarının gruplararası kaygı miktarı ile gruplararası temas miktarı ve temasın niteliği arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyet, çokkültürlü psikolojik danışma eğitimi, Suriyeliler ile çalışma sıklığı, temas miktarı, temas niteliği ve kaygı düzeyi değişkenlerini psikolojik danışmanların çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik algılarını yordama düzeyini belirlemek amacıyla aşamalı çoklu regresyon (stepwise) analizi tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak; temas niteliği, çokkültürlü psikolojik danışma eğitimi, kaygı düzeyi ve cinsiyet değişkenlerinin birlikte çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik algılarını anlamlı düzeyde yordadıkları görülmüştür. Suriyelilerle çalışma sıklığı ve sosyal temas miktarının ise çokkültürlü psikolojik danışma yeterlik algılarını anlamlı düzeyde yordamadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutundan elde edilen verilere göre okul psikolojik danışmanlarının Suriyeli bireylerle kurdukları sosyal temasın miktarı ve düzeyinin okul ortamı dışında düşük olduğu, psikolojik danışmanların kendi çokkültürlülük algılarının yüksek olmasına rağmen Suriyeli bireylerin kültürleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, genel olarak meslektaşlarının çokkültürlü psikolojik danışma becerilerini eksik gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to examine school counselors' anxiety levels towards Syrian groups who are under temporary protection and the levels of social contact with this group together, and to exhibit their perceived multicultural counseling self-efficacy prediction levels. The quantitative data of the study consists of 288 psychological counselors who work in Turkey and could be reached within the scope of the study. In the qualitative stage of the study, interviews are made with 10 psychological counselors who accepted to answer to the interview questions voluntarily. Quantitative data is collected with Demographic Information Form, the Social Contact Scale, the Intergroup Anxiety Scale and the Multicultural Psychological Counseling Competence Scale. Qualitative data is collected with semi-structured interview questions. As the result of the analysis, it is concluded there is a meaningful relationship between the intergroup anxiety and intergroup contact amount and the quality of the contact. The stepwise regression analysis was used to examine whether the gender, multicultural psychological counseling education, working frequency with Syrian group, contact quantity, contact quality and anxiety level variables to predict the counselors' perceived multicultural counseling self-efficacy. As the result of the analysis, it is found out that contact quality, multicultural psychological counseling education, anxiety level and gender variables, together, significantly predict counselors' perceived multicultural counseling self-efficacy. On the other hand working frequency with Syrian group and contact quantity did not predict the counselors' perceived multicultural counseling self-efficacy significantly. According to data obtained from the qualitative dimension of the research, it is concluded that the amount and levels of social contact with Syrian people outside of school environment is low, that even though the self-multiculturalism level perceptions of psychological counselors are high, they don't have sufficient information on the culture of Syrian people, that they see the multicultural psychological counseling capacities of their colleagues as lacking.