Türkiye'de sosyolojik bilgi üretiminin sosyal sorunlara çözüm üretimindeki konumu
Location solutions to social problems in the production of sociological knowledge production in Turkey
  1. Tez No: 621192
  2. Yazar: YAĞMUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN YONCA GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Kent, Toplumsal Süreç, Kimlik, Kurum Kültürü, Sosyal Sorun, Akademisyen, Sociology, Town, Communal Process, İdentity, Culture of Instutituon, Social Problem, Academician
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Zaman karşısında her şey dönüşüme tabiidir. Bu süreçte toplumlar ve toplumla yakından ilgilenen sosyoloji de dönüşmekte ve çeşitlenmektedir. İçinde bulunduğu zamana ve mekana karşı tepkisiz kalmayan sosyolojinin yaşadığı bu dönüşümlerde; zaman ve mekan faktörlerinin yanı sıra bir diğer etkili faktör bireydir. Bu çalışma, İç Anadolu bölgesindeki üniversitelerde yer alan akademisyenlerin içinde bulundukları kente, yaptıkları ve yapabilecekleri katkılara, bu katkıların önündeki temel sorun alanlarına, sosyoloji bölümlerinin ve akademisyenlerin bilgi üretimindeki konumuna yönelik bir açıklama çerçevesi sunmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, sosyolojide etkili bir faktör olarak değerlendirilen akademisyenin, sosyolojiyi nasıl anlamlandırdığını ve anlamlandırmasına etkili olan unsurları da anlamaya çalışmaktadır. İç Anadolu bölgesindeki alan çalışmasının sonucunda ortaya çıkan bu tezin bir diğer odak noktasını ise, ülkenin yeni toplumsal koşullarında sosyolojinin mevcut konumu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Every point is a part of change in fact of time. Meanwhile, sociology, which is closely concerned with society and also society itself is transuming and diversifying synchronously. Within the period of transformation of sociology which is not unresponsive towards time and place, 'individual' is another factor alongside of time and place. This praxis is based on attemting to bringing an explanation frame to the academicians' contributions of the cities that they are living in and also located in Central Anatolia Region, also difficulties that these contributions face with; position of sociology departments and academicians' information production. Accordingly, the main purpose is to understand the sociology explanation of academicians', primary factors of these sociology explanations' by these academicians who are besides also be adressed as a factor of sociology themselves. An other focal point of this study that practised as a conclusion of field survey within Central Anatolia, is to constitute location of sociology within the new domestic social conditions.