Erkek infertilitesinde eser elementlerin rolleri ve semen paremetreleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the roles of semi elements in men infertility and the relationship between semen parameters
- Tez No: 621191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA MENEVŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İnfertil erkek, Semen, Eser Elementler, Spermiyogram, Elementler ve Fertilizasyon, İnfertilite male, semen, trace elements, spermyogram, elements and fertilization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İnfertilite insanlık tarihinin en büyük problemlerinden arasında güncelliğini devam ettirmekte olup, insanın gelecek nesillerde var olma isteği duygusal nedenlere bağlı olması durumun önemini ifade etmektedir. Son 50 yıl içerisinde infertilite çiftlerin yaklaşık %10-15 görülmektedir.. Tüm infertil çiftlerin %30-40'ında erkek, %40-50'sinde kadın faktörü etkilidir. Çiftlerin %15'nde ise bütün tanısal tetkikler sonucunda herhangi bir infertilite nedeni belirlenememekte olup, açıklanamayan infertilite olarak tanımlanmıştır. Erkek infertilitesinin değerlendirilmesinin ilk basamağı semen analizidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sperm sayısı, hareketi ve sperm morfolojisi daha detaylı olarak incelenmeye başlanmıştır. Sperm morfolojisi ile ilgili olarak 1980 yılından 2010 yılına kadar WHO tarafından pek çok tanım yapılmıştır. Özellikle 2000 yılı itibariyle fertilizasyonda rol alan biyolojik mekanizmaların araştırılması sonucunda anlamlı verilerin elde edilerek biyokimyasal biyobelirteçlerin tespiti sağlanmıştır. Diğer taraftan, ilgili biyolojik yolaklar araştırılarak sadece fertilizasyonun gerçekleşmesi değil aynı zamanda infertilite tedavilerinde de yeni yaklaşımlar sergilenmeye başlanmıştır. Bu düşüncelerden yola çıkarak, erkek fertilizasyonunda önemli olan element düzeylerinin araştırılması ve infertil erkeklerde spermiyogram parametreleri ile eser element düzeyleri arasındaki ilişkinin tespiti amaçlanmıştır. Tez çalışması, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Androloji Laboratuvarına gelen gönüllülerden alınan ve biyoatık olarak nitelendirilmiş olan semen numuneleri üzerinde gerçekeleştirilmiştir. İki grup planlamıştır. Grup I; Normozoospermik bireylerden (n=35, 32,17±7,05 yaş), Grup II; Oligozoospermik bireylerden (n=35, 30,03±6,31 yaş) oluşturulmuştur. Seminal plazma da Kobalt, Nikel, Bakır, Arsenik, Kadmiyum, Kurşun, Selenyum, Aluminyum konsantrasyonları ICP-MS cihazı ile ölçülmüştür. Aluminyum, Krom, Çinko düzeylerinin gruplar arasındaki farkı istatistiksel açıdan önemli olarak tespit edilmemiştir. Kobalt, Nikel Bakır, Arsenik, Kadmiyum ve Kurşun konsantrasyonları oligozoospermik bireylerde normozoospermik bireylere göre önemli oranda yüksek bulunmuştur. Diğer taraftan, Selenyum düzeyi oligozoospermik bireylerde (66,51±10,26 µg/L) normozoospermik (296,49 ±36,088 µg/L) bireylere göre anlamlı düzeyde düşüktür. Sonuç olarak, fertilizasyonda rolleri olabileceği bilenen eser elementlerin seminal plazmadaki konstrasyonları, toksik etkilerinin olduğunu ve infertiliteye sebebiyet veren çeşitli biyolojik yolaklarda etkileri olduğunu göstermektedir. Elementlerin fazlalığının, infertilizasyon durumunun bir göstergesi olabileceği bu elementlerin spermiyogram sonuçları ile olan ilişkileri doğrultusunda söylenebilecek diğer bir bulgudur. Elde edilen verilerin, ileri çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility continues to be one of the biggest problems of human history and the importance of human being, due to the emotional reasons of the desire to exist in future generations expresses the importance of the situation. It has been observed that infertile couples have reached approximately 10-15% in the last 50 years. 30-40% of male and 40-50% female factor is effective all infertile couples. In 15% of the couples, no cause of infertility could be determined by all diagnostic tests and it was defined as unexplained infertility. The first step in the evaluation of male infertility is semen analysis. With the development of technology, sperm count, motility and sperm morphology have been investigated in more detail. From 1980 to 2010 years, several definitions of sperm morphology have been identified by WHO. As a result of researching biological mechanisms involved in fertilization as of 2000, significant data were obtained and biochemical biomarkers were determined. On the other hand, the relevant biological pathways have been investigated and new approaches have been introduced not only for fertilization but also for infertility treatments. Based on these considerations, it was aimed to investigate possible important element levels in male fertilization and to determine the relationship between spermiogram parameters and trace element levels in infertile men. The study was carried out on the semen samples taken from the volunteers who came to the Andrology Laboratory of the IVF Unit of Faculty of Medicine, Selcuk University. Two groups were planned: Group I; Normozoospermic individuals (n = 35, 32.17 ± 7.05 years old), Group II; Oligozoospermic individuals (n = 35, 30.03 ± 6.31 years old) were formed. Cobalt, Nickel, Copper, Arsenic, Cadmium, Lead, Selenium, Aluminum concentrations in seminal plasma were measured by ICP- MS. The differences between the groups according to data of aluminum, chromium and zinc were not statistically significant. Cobalt, Nickel Copper, Arsenic, Cadmium and Lead concentrations were found to be significantly higher in oligozoospermic than in normozoospermic individuals. In addition to, Selenium levels were significantly lower in oligozoospermic individuals (66.51 ± 10.26 µg / L) than normozoospermic (296,49 ± 36,088 µg / L). In conclusion, the trace elements which are known to play a role in fertilization, show that they have toxic effects in seminal plasma and have effects on various biological pathways causing infertility. Another finding is that these elements can be an indicator of infertilization status according to their relations with spermiogram results. The data obtained from this study are thought to contribute to further studies.