'Mavi Marmara Olayının' El Cezire televizyonunda temsili
Representation of the 'Mavi Marmara Event' in Al Jazeera television
- Tez No: 621200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Al Jazeera, Middle East, Media, Content Analysis, Mavi Marmara
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, El Cezire'nin Mavi Marmara Olayı ile ilgili yayımlamış olduğu haberler incelenmektedir. Araştırmaya konu olan Mavi Marmara Olayı haberlerinin nasıl sunulduğu, İsrail karşıtı-Filistin yanlılığı, son olarak da, Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik krizin çözümüne yönelik bakış açısını anlamaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, El Cezire'nin 2011-2016 yılları arasında yayımlamış olduğu 33 haberin içerik analizi yöntemiyle çözümlenerek, sonuca varılmak istenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, Ortadoğu medyası tarihi ve gelişimi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, El Cezire Medya Ağının tarihi ve medya stratejileri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Mavi Marmara Olayının gelişimi ve etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca, El Cezire'nin Mavi Marmara Olayı ile ilgili yayımlamış olduğu haberlerinin içerik analizine ve sonuçlarına değinilmiştir. Araştırma sonucunda El Cezire, yayımlamış olduğu haberlerde genel olarak Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı bir tutum sergilediğini, haberlerde tarafsızlık ilkesinin olmadığı saptanmıştır. Türkiye-İsrail ilişkileri çerçevesinde ise, Türkiye taraflı haberlerin yapıldığını ve İsrail ile ilgili olumsuz haberlerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, El Cezire'nin tarafsız haber yapma ilkesi ile hareket etmediği, dolayısıyla Mavi Marmara Olayı ile ilgili, kamuoyuna Filistin yanlısı haberler servis ettiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimler: El Cezire, Ortadoğu, Medya, İçerik Analizi, Mavi Marmara
Özet (Çeviri)
This research, analyzes the news of the“Mavi Marmara Event”on Al Jazeera Media Network. In this study, we tried to understand that how the news of“Mavi Marmara Event”are presented on Al Jazeera Network during 2011-2016, however if the news are Anti-Israel or Palestinian bias and the perspective of the solution of the diplomatic crisis between Turkey and Israel by using“content analysis”method. The first part of the research, is giving information about the history and development of the Middle East media. The second part is giving information about Al Jazeera Media Network history and its media strategies. The third part contains information about Mavi Marmara Event (Gaza Flotilla Raid) such as how the event started and how it developed; finally, the part contains the analysis of the news of“Mavi Marmara Event”on Al Jazeera Network. As a results of the research, the analysis findings that Al Jazeera news showed Anti-Israel and Palestinian bias attitude; however, the news does not contain the principle of neutrality. In addition, regarding Turkey-Israel relations indicated Turkey sided news and negative news about Israel. Therefore, we can say that Al Jazeera does not make news according to the principle of neutrality; therefore, it serves a Palestine bias news to the public opinion about“Mavi Marmara Event”.