Açık denizlerin hukuki statüsü ve Mavi Marmara olayının değerlendirilmesi
Legal status of the high seas and evaluation of the Mavi Marmara incident
  1. Tez No: 952369
  2. Yazar: FERAY KAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Denizler, Açık Denizlerin Serbestliği İlkesi, Mavi Marmara, Uluslararası Deniz Hukuku, Uluslararası Hukuk, High Seas, International Law of Sea, International Law, Mavi Marmara, The Principle of Freedom of the High Seas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, açık denizlerin hukuki statüsünü uluslararası hukuk çerçevesindeinceleyerek, 2010 yılında gerçekleşen Mavi Marmara Olayı' nı bu bağlamdadeğerlendirmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası deniz hukukunun temel prensiplerindenbiri olan açık denizlerin serbestliği ilkesi, devletlerin bu alanlardaki faaliyetlerinidüzenlemektedir. Ancak, Mavi Marmara Olayı' nda olduğu gibi, insani yardım amaçlıgemilere yönelik müdahaleler, bu prensiplerin uygulanabilirliği ve sınırlarınısorgulatmaktadır. Olayda yaşanan hukuki uyuşmazlıklar, İsrail' in müdahalesininuluslararası hukuk açısından meşruiyeti ve uluslararası toplumun bu duruma tepkisitartışılmıştır. Sonuç olarak, Mavi Marmara Olayı, açık denizlerdeki hukukidüzenlemelerin uygulanmasında karşılaşılan zorluklara dikkat çekmiş ve bu alandakidüzenlemelerin daha net hale getirilmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the legal status of the high seas within theframework of international law and evaluate the Mavi Marmara incident that took placein 2010 in this context. The principle of freedom of the high seas, one of thefundamental principles of international maritime law, regulates the activities of states inthese areas. However, interventions against humanitarian ships, as in the Mavi Marmaraincident, call into question the applicability and limits of these principles. The legaldisputes in the incident, the legitimacy of Israel' s intervention in terms of internatonallaw and the reaction of the international community to this situation werw discussed. Asa result, the Mavi Marmara incident drew attention to the difficulties encountered in theimplementation of legal regulations on the high seas and showed that the regulations inthis area should be made clearer.