Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sosyo politik analizi
Socio-political analysis of Kurdish Regional Managementin Iraq
  1. Tez No: 621203
  2. Yazar: ALİ ÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Kürt, Yönetim, Iraq, Kurdish, Administration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Irak tarihi, devletin kuruluşundan günümüze kadar devamlı olarak Kürt grupların ayrılıkçı etkinliklerine ve başkaldırılarına sahne olmuştur. Bu başkaldırılar, giderek ülkenin kuzey bölgesinde artmış ve ayrılıkçı bir davranışa dönüşmüştür. Kürt gruplar Bölgesel Kürt Yönetimi ismi altında I. Körfez Savaşı'ndan bu güne dek sanki“de facto”bir devlet gibi hareket etmişlerdir. 2003 senesinden sonra ise, Kürtlerin aktiviteleri giderek artmıştır. Önümüzdeki süreçte, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin“otonomi”ayrıca“tam bağımsızlık”elde etmek için faaliyetlerini devam ettireceği düşünülmektedir. Kuzey Irak'ta özerk durumda olan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin varlığı Irak-Türkiye arasındaki ilişkileri farklı bir kapsama taşımıştır ve üstelik bu özerk yönetimin ilerleyen zamanlarda tam bağımsız olması bile bazen gündeme gelmektedir. Kürt Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasında son zamanlarda politik, ekonomik ve kültürel bağlar gittikçe artmaktadır. Çalışmamızda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin ayrıntıları ile incelenmesi ve Bölgesel Kürt Yönetimini kapsayan coğrafyanın demografik bir profili ve politik tarihine ilişkin önemli aktörler ve hadiselerle ilgili bilgiler vererek, burada yaşayan insanların sosyal hafızasına dair bir bakış açısı yakalamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of Iraq has been the scene of the separatist activities and rebellions of the Kurdish groups from the foundation of the state to the present day. These revolts have gradually increased in the northern part of the country and turned into separatist behavior. Kurdish groups have acted as a 'de facto' state under the name of fact“ Kurdish Regional Government”since the first Gulf War. After 2003, the activities of the Kurds have increased. It is thought that the Regional Kurdish Administration will continue its activities in order to achieve“autonomy”and“full independence”. The presence of the autonomous Kurdistan Regional Government in northern Iraq situation, has moved to a different coverage between Iraq and Turkey relations. And moreover, this autonomous goverment is evenfully independent in the future. Between KRG and Turkey's political economics and cultural ties are increasing lately. The aim of our study was to examine the Iraqi Kurdish Regional Government in detail and to provide information about the important actors and events related to the demographic profile and political history of the region including the Regional Kurdish Administration, and to capture a perspective on the social memory of the people living here.