Algılanan birey-örgüt uyumunun iş doyumu üzerine etkisi: Bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
The effect of the perceived person-organization fit on job satisfaction: A research on banking sector
- Tez No: 621222
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Birey, Örgüt, Uyum, Birey-Örgüt Uyumu, Doyum, İş Doyumu, Bankacılık, Person, Organization, Fit, Person-Organization Fit, Satisfaction, Job Satisfaction, Banking
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Değişimin yadsınamaz bir gerçek olduğu günümüz iş dünyasında, örgütler sektörde aktif olarak yer almak ve rekabet üstünlüğüne sahip olmak için çalışanlarının ve örgüte yeni katılacak olan bireylerin örgüt ile uyumlu olmasına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç örgütler için giderek hayati bir önem kazanmakla birlikte birey-örgüt kavramının önemini ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmada birey-örgüt uyumu algısının iş doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ili merkez ilçelerinin kamu ve özel banka çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış olup 305 çalışana anket uygulanmıştır (n= 305). Elde edilen veriler SPSS 23.0 programı ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, algılanan birey-örgüt uyumunun iş doyumunu pozitif yönde anlamlı etkilediği bulunmuştur. Ayrıca birey-örgüt uyumun iş doyumunun alt boyutları olan içsel ve dışsal doyumu pozitif yönde anlamlı etkilediği tespit edilmiştir. Bu araştırmada, bazı kısıtlılıklar bulunmakla birlikte gelecek benzer konularda yapılacak araştırmalara ilişkin bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's business world, where change is an undeniable fact, organizations need to align their employees and person who are new to the organization in order to be actively involved in the sector and to have competitive advantage. Although this need is becoming increasingly vital for organizations, the importance of the concept of person-organization comes to the fore. The aim of this study is to examine the effect of the concept of person-organization on job satisfaction. The universe of the research consists of public and private bank employees in the Central Districts of Konya province. Easy sampling method was used in the research and consisted of 305 employees (n= 305). The data obtained were analyzed with SPSS 23.0 program. As a result of the study, it was found that perceived person-organization cohesion positively affects job satisfaction significantly. In addition, it was determined that person-organization harmony positively affects internal and external satisfaction, which are the lower dimensions of job satisfaction. In this research, there are some limitations, but some suggestions have been made regarding future research on similar topics.