Sağlık hizmet ihracatı: Adana ilinde faaliyette bulunan özel hastaneler üzerine nitel bir araştırma
Health service export: A qualitative research on private hospitals in Adana
  1. Tez No: 621238
  2. Yazar: ONUR KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Sağlık İhracatı, Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Turizmi, Health, Health Services, Health Tourism, Global Health Exports
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünya'da ve Türkiye'de son 10 yılda sağlık hizmet ihracatının yaygınlaşması, hızlı büyüme gerçekleştiren faaliyetlerden birisi olarak görünmektedir. Sağlık hizmet ihracatı, hastaların tedavi gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılan bir eylemdir. Sağlık hizmet ihracatının amacı, hastaların rahatlığını sağlamak için tedavi yöntemleri sunmaktır. Dünya'da gelişmiş ülkelerin sağlık hizmetleri sunumu oldukça maliyetli olmaktadır. Bu gelişmiş ülkelerde yaşayan ve yaşlanan nüfusun sağlık gereksinimleri ve sağlık giderleri giderek artmaktadır. Gezi ve turlara katılarak Türkiye'ye gelen turistlerin, son yıllarda sağlık hizmet ihracatının sunduğu olanaklardan da faydalanmak amacı ile Türkiye'ye gelmesi, sağlık hizmet ihracatına farklı bir boyut kazandırmıştır. Adana ise sağlık hizmet ihracatı kapasitesi ile dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, Adana ilinin sağlık hizmet ihracatı alanında güçlü yönleri ve potansiyeli ele alınmaktadır. Gerçekleştirilen bu araştırmada, yapılan görüşmeler ve nitel veriler ile Adana ilinde sağlık hizmet kalitesinden, düşük fiyat politikasından, coğrafi konumun etkisinden, teknolojik alt yapı ve uzman kadronun mevcudiyetinden bahsedilerek, cazip sağlık turizmi faaliyetlerinin verimliliğinin artırılabilirliği araştırılmıştır. Buradan hareketle, alanında uzman katılımcılar ile gerçekleştirilen görüşmelerin analizi sonucunda, coğrafi konum unsuru, markalaşma unsuru, maliyet unsuru, teknolojik alt yapı unsuru, yabancı dil unsuru, nitelikli personel unsuru, uzun bekleme süresi, sosyo-kültürel unsurlar, ulaşım unsuru, mevzuat unsurlarının ön plana çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The expansion of exports in the last 10 years, health care in the world and Turkey, is seen as one of the activities that perform rapid growth. Healthcare exports are an action taken to meet the treatment needs of patients. The purpose of healthcare exports is to provide treatment methods to ensure patients' comfort. Healthcare delivery of developed countries in the world is very costly. The health needs and health expenses of the population living and aging in these developed countries are gradually increasing. Travel and tourists coming to Turkey joining the tour in recent years to benefit from the possibilities offered by the health services with the aim of exporting to come to Turkey, has brought a different dimension to the export of health services. In this study, the strengths and potential of Adana province in the field of healthcare exports are discussed. In this research, the efficiency of attractive health tourism activities was investigated by talking about the quality of health service, low price policy, the effect of geographical location, technological infrastructure and the presence of expert staff in Adana province through interviews and qualitative data. Thus, as a result of the analysis of interviews conducted with expert panelists in the area, geographic location element, branding elements, cost factors, technological infrastructure factors, foreign language factors, qualified staff factors, long standby time, socio-cultural factors, transport factors, pre-legislative factors It has been seen that it has come to the plan.