Ortaokul düzeyinde değer eğitimiyle bütünleştirilmiş STEM eğitimi uygulamalarının tasarlanması ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Design and evaluation of effectiveness of STEM educationpractices integrated with secondary value education
  1. Tez No: 621297
  2. Yazar: ESRA ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TEKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, STEM Eğitimi, Etkinlik Tasarımı, Values Education, STEM Education, Event Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı; ortaokul düzeyinde değerler eğitimi ile bütünleştirilmiş STEM eğitimi etkinliklerinin tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir. Araştırma karma yöntemlerden yakınsayan paralel desen ile yürütülmüştür. Öncelikle etkinliklerle ilişkilendirilecek değerleri belirlemek için delphi tekniğinden yararlanılmıştır. Bu teknikte etkinlikte yer alacak değerler, anket formuna dönüştürülerek 20 uzmandan görüş alınmıştır. Uzmanların görüşlerine dayalı olarak belirlenen değerleri içeren 5 etkinlik tasarlanmıştır. Tasarlanan etkinlikler Rize iline bağlı bir devlet ortaokulunda 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrenim gören 81 öğrenciye uygulanmıştır. Grup çalışması ile gerçekleştirilen etkinlikler 6 hafta sürmüştür. Veri toplama araçları olarak ön ve son genel mülakatlar, etkinlik bazlı mülakatlar ve değerlerle ilişkilendirilmiş mühendislik tasarım süreci rubriğinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre değer eğitimiyle bütünleştirilmiş STEM eğitimi etkinliklerinin, dürüstlük, çevreye duyarlılık, yardımseverlik, kültürel mirasa duyarlılık ve tasarruf değerlerine yönelik ve değerlerle ilişkili mühendislik boyutunda bir farkındalık oluşturduğu saptanmıştır. Bu çalışmada tasarlanan, uygulanan ve değerlendirilen etkinlikler, STEM eğitimi ile değer eğitiminin bütünleştirilmesine yönelik etkin bir model ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda bu modelin sağladığı deneyimlerle öğretim programında yer alan 10 kök değere yönelik etkinliklerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; It is the design, implementation and evaluation of STEM education activities integrated with values education at secondary school level. The research was carried out with a parallel pattern converging from mixed methods. First, the delphi technique was used to determine the values to be associated with the activities. In this technique, the values to be included in the activity were converted into a questionnaire form and opinions of 20 experts were received. 5 activities have been designed with the values determined based on the opinions of the experts. The designed activities were applied to 81 students studying in the 5th, 6th, 7th and 8th grades in the 2019-2020 academic year fall semester in a public secondary school in Rize. Activities carried out with group work lasted 6 weeks. Engineering design process rubric associated with preliminary and final general interviews, activity-based interviews and values were used as data collection tools. According to the findings, STEM education activities integrated with value education were found to create an engineering-related awareness of honesty, environmental awareness, benevolence, sensitivity to cultural heritage and saving values. The activities designed, implemented and evaluated in this study provide an effective model for the integration of STEM education and value education. At the end of the study, with the experiences provided by this model, it is suggested to come up with 10 root values in the curriculum.