İlkokullarda örgüt sağlığı ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between organizational health in primary schools and primary school teachers organizational commitment
  1. Tez No: 621300
  2. Yazar: KÜBRA NUR DEMİROK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR BULUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Örgüt Sağlığı, Örgüt, Organizational Commitment, Organizational Health, Organization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokullardaki örgüt sağlığı ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modeli ile yapılan araştırma betimsel bir çalışmadır. Amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen araştırma örneklemini Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan 23 ilkokulda görev yapan 400 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma kapsamında ilkokullardaki örgüt sağlığının belirlenmesi için Hoy, Tarter ve Kottkamp (1991) tarafından, ilkokullarda kullanılmak için geliştirilen araştırmacının kendisi tarafında Türkçeye uyarlanan İlkokullar İçin Örgüt Sağlığı Anketi kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyerinin belirlenmesi için Porter, Steers, Mowday ve Boulian (1974) tarafından geliştirilip, Buluç (2009) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan Örgütsel Bağlılık Anketi kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regrasyon testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıklarının iyi düzeyde olduğu, bağlılığın yaş, cinsiyet, kıdem ve eğitim durumu ile değişmediği ve okutulan sınıfın kademesinin bu bağlılığı etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda ilkokullardaki örgüt sağlığı ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the relationship between organizational health in primary schools and organizational commitment of primary school teachers. The research is a descriptive study, in which the relational survey model has been executed. The sample includes 400 teachers who were selected by random sampling technique from 23 secondary schools in Ankara. Within the scope of the research, the Organizational Health Survey for Primary Schools, which was adapted to Turkish by the researcher developed for use in primary schools, was used by Hoy, Tarter and Kottkamp (1991) to determine the organizational health in primary schools. The Organizational Commitment Questionnaire developed by Porter, Steers, Mowday and Boulian (1974) and adapted to Turkish by Buluç (2009) was used to determine the level of organizational commitment of teachers. Computer software SPSS 22.0 was used for analyzing the data of the study. In the analysis of the data; arithmetic mean, standard deviation, frequency, percentage, independent t-test, one-way analysis of variance were used. As a result of the research, it was determined that there is a positive and significant relationship between organizational health in primary schools and organizational commitment of primary school teachers.